Aparat pentru testare COVID-19, lăsat de izbeliște în curtea Spitalului "Marius Nasta"
Publicat pe 26.03.2020 la 16:17 Actualizat pe 26.03.2020 la 16:17
Deși numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a trecut de 1.000, România are un grad scăzut de testare la scară largă. Totuși, aparatură ar exista, însă nu este pus în funcțiune, chiar și la zile bune de la achiziționare.
Deși numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a trecut de 1.000, România are un grad scăzut de testare la scară largă. Totuși, aparatură ar exista, însă nu este pusă în funcțiune, chiar și la zile bune de la achiziționare.
Spitalul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitală se pregătește să prelueze pacienții bolnavi cu coronavirus de la Balș. Totuși, la acest spital pacienții nu pot fi testați, deși aparat ar exista, dar este depozitat în curtea unității medicale.
Singurul echipament achiziționat la "Marius Nasta" este un aparat de testare moleculară PCR, rezultatele fiind posibile în patru ore. El a fost adus în urmă cu 10 zile, dar de atunci nu a fost pus în funcțiune, ci depozitat într-un container din curtea spitalului.
Aparatul dedicat diagnosticării COVID-19 nu a fost folosit până acum, dar nici nu a fost oferit altor unități medicale din Capitală sau din țară.
Mai mult, persoane din spital au declarat, pentru Libertatea, că managerul spitalului ar dori să mute aparatul într-o cameră din Dispensarul TBC.
”Ar fi o mare prostie pentru că laboratorul trebuie amenajat lângă Pavilionul 2, zis și COVID! Tristețea este că Pavilionul 2 este încă în ȘANTIER, iar acest aparat de testare de 100.000 de euro o să stea mult timp degeaba în timp ce mulți alții plâng după un astfel de echipament”, a declarat un medic.
Mesajul transmis online de managerul Spitalului "Marius Nasta"
Slaba pregătire a personalului, dar și a secțiilor, se poate datora și comunicării deficitare făcută de managerul Beatrice Mahler față de subordonații ei.
”Activitatea de asistență a pacientului cu COVID 19, NU va fi începuta în Marius Nasta până când nu vom avea avizul DSP , asta presupune dotare, circuite, echipamente de protecție. Ieri vizita DSP a stabilit obținerea avizului după ce dotarea va fi completă – asta înseamnă după obținerea finanțării de la Minister. Probabil că la începutul săptămânii viitoare vor ajunge echipamente pt Pav 2.", își începe mesajul managerul Spitalului de Pneumologie, transmis ieri către angajații săi.
"Echipamente de protecție – săptămâna trecută am identificat o fabrică din București care poate confecționa echipamente de protecție, începând de vineri firma a făcut demersurile necesare pentru a obține avizul ANMDM. Aseară la ora 21, firma a primit aviz de confectionare echipamente de protecție (combinizoane), o parte din combinezoare vor fi donate, restul le cumpărăm; vom primi si viziere – am cerut 700. – Laboratorul RT – PC – pentru a functiona mai este necesară dotarea cu hotă cu flux laminar, centrifugă cu vortex, urmată de aviz DSP, concomitent se va face trainig personal. Funcționare…mai avem câțiva pașii. Capacitate 40 de teste /zi/ 12 ore de activitate. Toți vom asista pacienții cu COVID, dar în etape diferite.”, a mai afirmat managerul Beatrice Mahler.