Apelul disperat al unui președinte de consiliu județean: "Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României"

Apelul disperat al unui președinte de consiliu județean: "Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României" © facebook

Județul Suceava a devenit cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus din țară, centrul fiind la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde mai multe cadre medicale au fost infectate.

Marea majoritate a pacienților infectați până la momentul de față este format din persoane din județul Suceava, cel puțin jumătate fiind angajați ai sistemului sanitar. Dintre aceștia, cei infectați au fost internați ls Spitalul de Boli Infecțioase din Suceava. Restul au fost izolați pentru 14 zile la domiciliu.

Chiar și președintele consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost depistat pozitiv, dar starea lui este una bună și nu prezintă simptome.

Președintele Consiliului județean Iași trage un semnal de alarmă

Îngrijorat de rata infectărilor din partea de nord a țării, Maricel Popa, președintele consiliului județean Iași roagă autoritățile să regândească strategia de impiedicare a răspândirii virusului.

Popa cere responsabililor locali să gestioneze diferit situația de la Spitalul de Urgență Suceava, mai ales că se pune problema transferului de pacienți la spitalele din Iași, Botoșani și Neamț. 

"Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenția autorităților care gestionează situația de acolo este de a reloca pacienții cu alte patologii către spitale din restul județului, dar și din Iași, Botoșani sau Neamț. Nu cred că este cea mai bună soluție. Există risvcul major de a fi infectate și alte spitale, pacienți sau personal medical. Am putea ajunge în situația nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României", a scris pe contul său de Facebook președintele Consiliului Județean Iași.

De asemenea, Maricel Popa apelează chiar și la Ministerul Sănătății și la Guvern să regândească această situație.

"Cele mai multe dintre spitalele ieșese au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat și ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova! Mai mult, pe modelul aplicat în alte state, focarul de la Suceava ar trebui închis și izolat, pentru a evita riscul ca medici sau pacienți din alte spitale să fie infectați cu COVID-19. Transferul către Maternitatea "Elena Doamna" a unei paciente aflate în travaliu, diagnosticată cu coronavirus, a creat panică în rândul personalului de aici, deși unitatea medicală fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgențe. Și la Spitalul "Sf. Spiridon", un pacient adus de la Suceava s-a dovedid a fi purtător al acestul virus, fapt constata după mutarea la Iași, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale ieșene și suspendarea activității unei secții întregi", mai scrie Maricel Popa.

Mai mult decât atât, președintele Consiliului Județean Iași propune izolarea orașului Suceava, pentru a evita răspândirea virusului.

"Ar trebui să ducem acolo specialiști din alte județe, dar și echipamente și medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților în condiții optime. Poate și instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte județe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluție de luat în calcul. Ar fi un gest de responsabilitate care, pe de o parte, ar grăbi vindecarea celor infectați, iar pe alta, ar pune la adăpost, ar proteja populația din restul regiunii. Trebuie să învățăm din greșelile altora, din experiența celor care au trecut prin astfel de situații și să acționăm în consecință, adoptând cele mai bune soluții, atât pentru medici, cât și pentru pacienți și populație.", continuă Maricel Popa.

Președintele Consiliului Județean Iași nu este singurul care este de părere că ar trebui închis orașul. Și un parlamentar USR a declarat că aceasta ar fi cea mai bună soluție: "Moldova devine o bombă cu ceas!"


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro