Asimptomaticii pot sta 48 de ore în izolare! Cum arată Legea carantinării modificată marți seara de Senat
Publicat pe 15.07.2020 la 12:39 Actualizat pe 15.07.2020 la 12:39
Ultimele informații se adresează asimptomaticilor care pot sta 48 de ore în izolare! Cum arată Legea canatinării modificată marți seara de Senat?
- Asimptomaticii pot sta 48 de ore internați!
- Legea va fi votată în cursul zilei de astăzi!
Atăzi se va vota Legea carantinării prin care în mod oficial persoanele infectate cu Covid-19 vor fi obligate să stea în izolare/ carantină cât timp reprezintă un risc pentru ceilalți cetățeni.
Conform raportului acceptat de comisii, bolnavii asimptomatici pot fi internați pentru 48 de ore, iar apoi vor fi tratați la domiciliu.
Dezbaterile au început marți seara în jurul orei 21:00 și s-au încheiat după ora 1 noaptea. Membrii Comisiei juridice a Senatului au fost de acord cu mai multe texte, urmând astăzi să se dea votul final.
Senatorii au hotărât să elimine din texte toate referile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.
Aleșii l-au chemat în Parlament pe Ministrul Sănătății Nelu Tătaru pentru a explica de ce este nevoie urgentă de aceste măsuri. Social democrații au amânat votul încă de vineri pe motiv că așteaptau ca Premierul României sau ministrul Nelu Tătaru să vină personal în Parlament să ofere explicații.
După 7 ore de încercări de convingeri din partea ministrului Nelu Tătaru, nu s-a reușit obținerea unui vot final. Neînțelegerile au pornit de la problema carantinării persoanelor infectate și lipsite de simptome.
Persoanele care se întorc din „țările roșii” vor sta în izolare la domiciliu timp de 14 zile, iar dacă nu se poate realiza acest lucru, vor fi plasați în spații de carantinare speciale. Cine nu va respecta legea va fi aspru sancționat.
Dacă votul va fi dat astăzi, legea va intra în vigoare abia de săptămâna viitorare. Până atunci, toți pacienții infectați cu Covid-19 care refuză spitalizarea, pot pleca acasă.
Articolele din Legea carantinării, discutate de senatorii din Comisia Juridică
Articolul 7 al legei prevede ca măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu sau au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.
De asemenea, s-a hotărât că persoanele aflate în carantină la domiciuliul declarat sau în spațiul special desemnat de autorități nu pot părăsi incinta stabilită fără acordul medicului sau reprezentantului DSP.
Textele discutate în comisie prevăd ca masura izolării să fie instituită pe o durată limitată în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt. Astfel, izolarea are ca scop prevenire răspândirii bolii infecțioase și atât siguranța persoanei ,cât și a sănătății publice.
Măsura izolării se încheie în momentul în care persoana infectată este vindecată și testată ulterior. În cazul în care aceasta nu mai reprezintă un pericol de răspânidre a virusului, poate fi externată sau poate părăsi locuința unde a stat în carantină.
Dacă persoana în cauză refuză sau nu respectă carantinarea, deși medicul a consimțit-o, organele de control informează de îndată direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care poate confirma sau nu măsura recomandată de medic a izolării persoanei în unitatea sanitară printr-o decizie cu caracter individual.
Senatorii jurişti au discutat şi măsurile legale de ocrotire temporară.
Textul indică faptul că în cazul persoanelor carantinate care au sub supraveghere un minor sau o altă persoană ce are nevoie de ocrotire, se anunță serviciul public de asistență socială pentru înlocuirea temporară a acesteia și se va efectua monitorizarea minorului sau a persoanei aflată în nevoie. Cu toate acestea, măsurile legate de ocrotirea temporară nu pot fi dispuse dacă parintele sau ocrotitorul legal a desemnat altă persoană de referință pentru supravegherea și îngrijirea celor aflați în nevoie.