Astăzi începe testarea elevilor în școli, cu teste pe bază de salivă. Care este procedura
Publicat pe 02.12.2021 la 09:20 Actualizat pe 02.12.2021 la 09:20
Minivacanța de 1 decembrie s-a terminat, astfel că astăzi, elevii s-au întors înapoi la băncile școlilor. Ei bine, de asemenea, tot azi a început și testarea pe bază de teste salivare non-invazive pentru toți cei care merg fizic la instituțiile de învățământ. Pentru a ține departe o infectare în masă și pentru a se asigura că toți copiii sunt în siguranță, s-a luat această măsură. Iată care este procedura!
- Astăzi s-a dat startul testării elevilor cu teste de salivă
- Care este întreg procesul
A început testarea elevilor cu teste antigen pe bază de salivă
Începând cu data de 8 octombrie, a fost aprobată folosirea în şcoli a testelor rapide SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Astăzi, 2 decembrie, se demarează programul de testare a elevilor cu teste pe bază de salivă. Inițial s-a spus că testarea poate fi făcut sub mai multe forme, astfel că, fie se va face în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea unui cadrul medical, fie la domiciliu, sub îndrumarea părinților de către o persoană avizată, însă Ministerul Sănătății a eliminat aceste ipoteze.
Care este proedura de testare a elevilor
Potrivit procedurii anunțate de către Ministerul Sănătății, testarea elevilor cu teste rapide de salivă se desfășoară în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, mai exact lunea și joia. Deși s-a anunțat că aceste teste pot fi făcute inclusiv de părinți, Ministerul Sănătății nu precizează acest aspect, astfel că testarea se va efectua în sala de clasă sau grupă, de către cadrul medical, chiar înainte ca orele să înceapă.
Totodată, pentru a nu se crea motive de panică în rândul părinților, s-a explicat faptul că testarea propriu-zisă este simplă și nu necesită cunoștințe medicale de specialitate.
Testarea nu este obligatorie
Testarea elevilor cu testele de salivă nu este o măsură obligatorie, astfel că a fost emis un folmular în care părinții își pot da acordul cu privire la acest aspect. Totodată, ministrul Sănătății a explicat că deși nu este obligatoriu, își dorește ca toți cei care au copii la școală, să se gândească bine la sănătatea lor și la riscul cărora pot fi expuși.