Atenție credincioși! Bisericile nu se redeschid după 15 mai! Anunțul lui Raed Arafat: „Există o șansă. Să vedem cu ce măsuri”
Publicat pe 07.05.2020 la 13:06 Actualizat pe 07.05.2020 la 13:07
Deși s-a anunțat relaxarea măsurilor și redeschiderea mai multor societăți, se pare că bisericile încă nu sunt pe lista intituțiilor care vor avea acces liber pentru cetățeni. Anunțul a fost făcut chiar de către Raed Arafat.
Deși s-a anunțat relaxarea măsurilor și redeschiderea mai multor societăți, se pare că bisericile încă nu sunt pe lista intituțiilor care vor avea acces liber pentru cetățeni. Anunțul a fost făcut chiar de către Raed Arafat.
Mai mulți oficiali au anunțat relaxarea măsurilor și redeschiderea unor locuri publice după data de 15 mai. Cu toate acestea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că bisericile nu își vor redeschide porțile prea curând, cel puțin nu înainte de luarea unor măsuri care să permită frecventizarea de către cetățeni.
„Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai. Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.
Bisericile rămând închise și după 15 mai
Anunțul lui Raed Arafat vine după ce purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat că s-au început demersurile în vederea redeschiderii lăcașelor de cult.
„Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte culte religioase din România/ Europa, (va) face demersuri firești și riguros argumentate pe lângă autorități, pentru a găsi împreună căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică la starea de normalitate: revenirea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecție necesare, inclusiv la exercitarea dreptului fundamental la viața religioasă publică, adică în biserici”, a declarat Vasile Bănescu.
Din data de 21 marie, când a fost emisă ordinanța militară numărul 2, actele religioase au fost oficiate de preoți dar doar cu prezența a 8 persoane. De asemenea, ordonanța a prevăzut ca preoții să poată țină slujbe, dar fără prezența enoriașilor.