Atenţie ce legume şi fructe cumpăraţi! Amenzi de peste un milion de lei aplicate de Protecţia Consumatorilor
Publicat pe 19.05.2019 la 11:30 Actualizat pe 19.05.2019 la 11:32
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a aplicat amenzi de peste un milion de lei, în urma a noi controale efectuate la marii operatori economici care comercializează legume și fructe, în întreaga țară.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a aplicat amenzi de peste un milion de lei, în urma a noi controale efectuate la marii operatori economici care comercializează legume și fructe, în întreaga țară.
Astfel, în perioada 2-16 mai, s-a desfășurat o nouă serie de acțiuni de control în toate județele țării și în Municipiul București, în care au fost verificați 656 operatori economici, din care la un număr de 341 (52%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitate de 376,7 tone fructe și legume proaspete din care 57,7 tone (15,3%) nu se încadrau în prevederile legale.
"Ca urmare a deficiențelor constatate, comisari ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 21 tone fructe și legume, în valoare de 238.398 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a a 17 tone fructe și legume în valoare de 101.884 lei până la remedierea neconformităților constatate; aplicarea de 427 sancțiuni contravenționale dintre care 217 avertismente și 210 amenzi contravenționale în valoare de 1.076.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor", se precizează în comunicatul făcut public de ANPC.
Între principalele abateri constatate, în timpul acțiunilor de control, a fost faptul că: legumele și fructele aveau mențiunea pe etichetă "calitatea I”, dar, în fapt, erau pătate, deshidratate sau cu consistență moale; legumele și fructele erau depreciate calitativ (cu consistență modificată, cu lovituri mecanice, cu colonii de mucegai etc.).
De asemenea, lipsea mențiunea țării de origine și a calității legumelor și fructelor și nu erau afișate informații privind calibrul, soiul și calitatea legumelor și fructelor comercializate în vrac. În plus, precizează ANPC, informații eronate/înșelătoare erau afișate pe eticheta aflată la vânzare comparativ cu mențiunile inscripționate pe ambalajul legumelor și fructelor.