Atenţie! O simplă afecţiune a urechii poate deveni mortală, dacă contactăm virusul gripal
Publicat pe 03.02.2020 la 17:21 Actualizat pe 03.02.2020 la 17:26
Virusul gripal a pus stăpânire peste România. Paisprezece persoane au decedat din această cauză, iar alte zeci au ajuns pe mâna medicilor, prezentând simptome specifice gripei.
Virusul gripal a pus stăpânire peste România. Paisprezece persoane au decedat din această cauză, iar alte zeci au ajuns pe mâna medicilor, prezentând simptome specifice gripei.
Autorităţile din întreaga ţară sunt în alertă, gripa făcând tot mai multe victime pe zi ce trece. De asemenea, cadrele medicale au tras un semnal de alermă şi le-au reamintit românilor că măsurile de igienă personale sunt extrem de importante, şi în nici un caz să nu apeleze la automedicaţie. De asemenea, aceştia îi sfătuiesc pe toţi cei care prezintă simptome specifice gripei să ajungă de urgenţă la cabinetul medicului de familie.
După aceste precizări, acum medicii vin cu un alt anunţ. Nu pentru a speria populaţia, ci pentru a preveni îmbolnăvirea a şi mai multor persoane.
De data aceasta, un medic ORL a fost cel care a tras un semnal de alarmă pentru prevenirea contactării virsului gripal.
Specialistul ORL avertizează că otita nedepistată şi netratată la timp ar putea agrava virusul gripal.
”Eu cred că una din cauzele agravării gripei ar putea fi otita nedepistată care, mai ales în cazul copiilor care dezvoltă foarte ușor această boală, poate fi un punct de plecare pentru meningită, o infecție a creierului, cu potențial letal”, spune medicul ORL Elena Lățcan, potrivit doctorulzilei.ro.
De asemenea, Elena Lăţcan a mai declarat că orice persoană care prezintă simptomele specifice gripei sau a unei simple răceli, ar trebui să se prezinte imediat la cabinetul medicului ORL-ist.
Prezenţa unei otite ar putea fi cauza simptomelor de gripă sau raceală care nu se ameliorează în mai puţin de trei zile.
De asemenea, medicul a mai spus că otita este mult mai prezentă în cazul copiilor. Aceştia pot face pe parcursul nopţii febră de peste 38 de grade, însă şi vărsăturile sau scaunele dereglate sunt un semn al otitei.
”În cazul copiilor febra care apare în cursul nopții poate fi un semn de otită. Mai pot apărea vărsături, scaune proaste. Dacă ajunge la ORL, se face o timpanotomie, adică se deschide timpanul și se elimină presiunea craniană dar și infecția și în acest fel putem preveni răspândirea infecției către creier, adică meningita”, a completat dr. Elena Lățcan.
Ce este otita
Otita este o afecţiune care se manifestă prin dureri în spatele urechilor, migrene greu de suportat, vărsături şi febră de peste 38 de grade Celsius. De asemenea, mai pot apărea şi tulburările de echilibru.
Medicul specialist avertizează că otita netratată la timp, agravtă de gripă, ar putea deveni mortală.