Atenție! Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate, incluse în categoria „animal fără stăpân”
Publicat pe 13.03.2024 la 18:38 Actualizat pe 13.03.2024 la 18:38
Atenție! Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate riscă să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”. Ce trebuie să știe românii care au animale de companie. Proiectului de modificare și completare a OUG nr. 155/2001.
- Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate riscă să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”
- Ce trebuie să știe românii cu animale de companie
Pisicile, adorabilele feline de companie, se află în centrul unei propuneri legislative care ar putea schimba destinul celor lăsate nesupravegheate, incluse în categoria "animal fără stăpân".
Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate riscă să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”
Potrivit proiectului de modificare și completare a OUG nr. 155/2001, în cadrul căreia este aprobat programul de gestionare a animalelor fără stăpân, pisicile considerate a fi fără stăpân ar putea fi capturate, duse în adăposturi, și în unele cazuri, eutanasiate.
O inițiativă legislativă propusă de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda, însoțit de susținerea altor cinci deputați neafiliați, aduce în atenția publicului o definire exhaustivă a expresiei "animal fără stăpân". Potrivit acestei propuneri, termenul cuprinde orice câine sau pisică care se găsește crescând, adăpostit, sau rătăcind pe domeniul public, în spații publice sau în zonele învecinate, în afara supravegherii sau controlului proprietarului sau al celui care îl deține, fiind într-o stare de libertate, abandon sau pierdut, inclusiv atunci când este identificat prin intermediul microcipării sau altor metode de identificare alternative, conform normelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Conform proiectului, Consiliile locale și Consiliul General al Municipiului București vor avea obligația de a înființa, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân. Acestea vor trebui să amenajeze și să suplimenteze adăposturile publice pentru animalele fără stăpân și să încadreze cel puțin un tehnician veterinar în serviciile specializate pentru gestionarea acestora.
Ce se va întâmpla cu animalele fără stăpân
Animalele fără stăpân vor putea fi cazate în adăposturi pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, iar populația va fi informată despre existența adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție.
Propunerea mai prevede că animalele bolnave incurabil, declarate ca atare în urma unui examen medical realizat de medicul veterinar, vor putea fi eutanasiate. Animalele nerevendicate sau neadoptate vor suferi aceeași soartă, dar nu mai devreme de 30 de zile, cu excepția motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Până la procedura de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate.
Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor vor fi suportate din bugetul local sau alte surse, iar acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopție se vor desfășura cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare. Reprezentanții asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor vor participa la aceste acțiuni, iar împiedicarea participării lor se va sancționa cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei.