Au fost înregistrate alte două decese din cauza rujeolei. Cine sunt persoanele care și-au pierdut viața
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.12.2023 la 17:18
Actualizat pe 27.12.2023 la 17:18
Au fost înregistrate alte două decese din cauza rujeolei. Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), un bebeluş de şapte luni din judeţul Braşov, care nu putea fi încă vaccinat, şi un adult în vârstă de 35 de ani, din Bucureşti, care nu era vaccinat, au murit din cauza acestei boli.
- Alte două persoane au murit din cauza rujeolei
- Cine sunt persoanele care și-au pierdut viața
Marți, pe data de 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Până la acel moment fuseseră înregistrate aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe din România.
Au fost înregistrate alte două decese din cauza rujeolei
Un prim deces din cauza rujeolei este cel al unui copil în vârstă de 7 luni din județul Brașov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic. Potrivit informațiilor, bebelușul nu era eligibil la vaccinarea cu ROR.
Cea de-a doua persoană care a murit din cauza acestui virus a fost tot un minor. Este vorba despre un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din judeţul Braşov, unde au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă.
Cel de-al treilea deces este al unui adult în vârstă de 35 ani, nevaccinat antirujeolic, din Bucureşti, care avea comorbidităţi - mielom multiplu, scrie stiripesurse.ro.
Care sunt cauzele rujeolei
Rujeola este cauzată de infecția cu un virus din familia paramixovirusurilor. Virușii au mici microbi paraziți. Odată ce persoana a fost infectată, virusul invadează celulele gazdă și folosește componente celulare pentru a-și finaliza ciclul de viață.
Virusul rujeolei infectează mai întâi tractul respirator. Cu toate acestea, în cele din urmă se răspândește în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin. Se știe că rujeola apare doar la oameni și nu la alte animale. Există 24 de tipuri genetice cunoscute de rujeolă, deși doar 6 circulă în prezent.
Rujeola se poate răspândi prin aer din picături respiratorii și particule mici de aerosoli. O persoană infectată poate elibera virusul în aer atunci când tușește sau strănută. Aceste particule respiratorii se pot depune și pe obiecte și suprafețe. Vă puteți infecta dacă intrați în contact cu un obiect contaminat, cum ar fi mânerul unei uși, și apoi vă atingeți fața, nasul sau gura, scrie healthline.com.
Citește și: Rujeola: simptome și complicații. Este epidemie în România