Au fost publicate subiectele la română ale examenului de Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă. Ce au primit elevii
Publicat pe 16.08.2023 la 08:10 Actualizat pe 16.08.2023 la 08:10
Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalureat 2023 începe miercuri, 16 august. Se dă startul cu proba scrisă la Limba și literatura română. Așadar, potrivit calendarului, joi, pentru absolvenții de liceu urmează proba obligatorie a profilului, în timp ce vineri, 18 august, se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării. Mai mult, luni, 21 august, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. În cele din urmă, absolvenții clasei a 12-a își vor primi rezultate, înainte de contestații, mai exact pe 25 august.
- Au fost publicate subiectele la română ale examenului de Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă
- Ce exerciții au primit elevii și cum trebuiau rezolvate
Astăzi este zi de emoții pentru aproximativ 33.900 de candidaţi, absolvenți de liceu, care susțin chiar în aceste momente prima proba a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Acest examen care se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.242/2022 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat - 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 4.799/2010).
Subiectele la română ale examenului de Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă
În acest fel, potrivit datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar restul de aproximativ 11.300 sunt din promoţiile anterioare.
Mai mult decât atât, prima probă scrisă este cea la Limba şi literatura română. Apoi, pentru absolvenții de liceu va urma, pe 17 august, proba obligatorie a profilului – Istorie, asta pentru elevii care studiază profilul uman și Matematică, pentru cei ce studiază profilul real. Și, nu în ultimul rând, a treia probă scrisă este cea la alegere, care diferă în funcție de profil.
Astfel că, pentru această probă din urmă, care va avea loc la data de 18 august, elevii au de ales din următoarele materii: Anatomie și fiziologie umană, Biologie vegetală și animală, Chimie, Economie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie și Filosofie. Ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă, are loc pe 21 august.
În același timp, probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 - 11 august. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, rezultatele inițiale vor fi afişate vineri, 25 august, până la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00. Contestațiile vor fi soluționate între 26 și 28 august, iar afișarea rezultatelor finale se va face în data de marți, 29 august 2023.
Reguli la Bacalaureat 2023, sesiunea de tomană
Chiar în aceste momente, elevii susțin azi prima proba a Bacalaureatului sesiunea de toamnă, și anume proba scrisă la Limba și literatura română. Cum este normal, accesul candidaţilor în centrul de examen se face în intervalul 7:30 - 8:30, pe baza actului de identitate, în timp ce proba începe la ora 9.00. Cât despre proba, timpul destinat elaborării lucrării este de 3 ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Mai mult decât atât, pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Elevii care vor să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Ei bine, în cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Însă, acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise.
Totodată, colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele "Anulat", se semnează de către asistenţi şi se păstrează în condiţiile stabilite pentru lucrările scrise.
La final, după își încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagină curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Astfel că, se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenţi.
Cu toate acestea, după încheierea numerotării, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini. Apoi, la expirarea celor trei ore acordate, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit.
Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. În cazul în care un candidat refuză să predea lucrarea scrisă, acesta va fi eiminat din examen.