Avertisment OMS: Remdesivirul, folosit și în România, nu ajută la tratarea pacienților infectați cu COVID-19

De Alis Pop.
Publicat pe 20.11.2020 la 12:11
Actualizat pe 20.11.2020 la 12:11
Reprezentanții OMS trag un semnal de alarmă și spun că Remdesivirul, folosit în toate țările afectate de pandemie, chiar și în România, nu ajută la tratarea pacienților infectați cu noul COVID-19.
- OMS nu recomandă remdesivirul în tratarea COVID-19.
- Ce spune firma care produce medicamentul.
De la izbucnirea pandemiei de coronavirus și până la acest moment, în toată lumea s-a folosit ca tratament împotriva virusului ucigaș din China, Remdesivirul. Însă, acum situația se schimbă radical.
În urma unui studiu realizat de reprezentanții OMS, se pare că medicamentul-minune nu face minuni absolut deloc pentru pacienții infectați care se luptă pentru viața lor. Deși studiile preliminare erau promițătoare, acum, indiferent cât de mult te-a afectat boala, se pare că nu există dovezi că acest medicament îmbunătăţeşte supravieţuirea sau reduce nevoia de ventilaţie.
OMS nu respectă Remdesivir în tratarea COVID-19
„Grupul de cercetare a constatat lipsa dovezilor că Remdesivir are rezultatele care să conteze pentru pacienţi, cum ar fi reducerea: mortalităţii, nevoia de ventilaţie mecanică, timpul până la îmbunătăţirea clinică şi altele”
Antiviralul este autorizat și aprobat în mai mult de 50 de țări care l-au și folosit până acum în tratarea celor infectați cu noul coronavirus, dar începând cu luna trecută, firma care a produs Remdesivir susține că veniturilor din 2020 au scăzut drastic. Cauza fiind o cerere mai mică decât cea aşteptată. Asta în pofida faptului că medicamentul este unul dintre singurele două medicamente autorizate în prezent pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19 din întreaga lume. De menționat fiind faptul că Uniunea Europeană a comandat peste 500.000 de doze în valoare de 1 miliard de euro luna trecută
„Veklury (Remdesivir) este recunoscut ca un standard de îngrijire pentru tratamentul pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19 în liniile directoare de la numeroase organizaţii naţionale credibile. Suntem dezamăgiţi că orientările OMS par să ignore aceste dovezi într-un momentul în care cazurile cresc dramatic în întreaga lume şi medicii se bazează pe Veklury ca primul şi singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienţii cu Covid-19”, au precizat reprezentanţii Gilead.