Avertizare ANM! Cod galben de ninsori și furtuni în 21 de județe ale României / HARTA

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 08.05.2025 la 12:36
Actualizat pe 08.05.2025 la 12:36
Vremea se schimbă brusc în aproape toată țara, iar autoritățile trag un semnal de alarmă. Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare și o atenționare de Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, care vizează majoritatea regiunilor.

Viscolul pune stăpânire pe România
Pixabay
- Avertizare ANM!
- Cod galben de ninsori și furtuni în 21 de județe ale României
România se confruntă din nou cu o perioadă de instabilitate atmosferică severă. Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare și o atenționare de Cod galben, ce anunță ploi torențiale, furtuni și intensificări ale vântului în mare parte din țară. În următorea perioadă, vremea va deveni periculoasă, mai ales în sud și în zonele montane, unde sunt posibile grindină și chiar ninsori la altitudini mari.
Cod galben de ninsori și furtuni
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o informare meteorologică generală, însoțită de o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă începând de joi, ora 10:00, până vineri, ora 10:00. Fenomenele vizate vor afecta cea mai mare parte a teritoriului României și includ ploi torențiale, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului și grindină.
Potrivit meteorologilor, în acest interval, se vor semnala averse abundente, însoțite de frecvente descărcări electrice și rafale de vânt care pot atinge viteze de 40–50 km/h, iar izolat se pot depăși și 70 km/h. În unele zone, vor cădea și grindină, iar cantitățile de apă vor ajunge, în medie, la 15–25 l/mp, cu valori izolate de peste 30–40 l/mp.
Care vor fi zonele afectate
Codul galben intră în vigoare joi, la ora 14:00, și este valabil până vineri dimineața, la ora 03:00. Zonele vizate de acest avertisment sunt: Oltenia, Muntenia, sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și cea mai mare parte a Dobrogei, adică 21 de județe ale țării. În aceste regiuni se vor înregistra episoade de instabilitate severă, caracterizate prin ploi torențiale de scurtă durată, vijelii și grindină.
În plus, în zonele montane, mai ales la altitudini de peste 1500 de metri, sunt prognozate și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în nordul Carpaților Orientali se va depune un strat consistent de zăpadă.
Autoritățile recomandă prudență sporită și măsuri de prevenire în contextul acestor fenomene extreme, în special în zonele expuse riscurilor de inundații sau căderi de grindină.