Bacalaureat 2022. Ce subiecte s-au dat la Limba Română - proba orală
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.06.2022 la 11:09
Actualizat pe 06.06.2022 la 11:09
Elevii de clasa a 12-a s-au confruntat astăzi cu primele emoții ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de vară. După 2 ani, în care probele orale s-au echivalat, din cauza pandemiei de coronavirus, iată că astăzi elevii s-au prezentat fizic în clase și au susținut proba orală la Limba şi Literatura Română.
- Ce subiecte s-au dat la Limba Română - proba orală
- Examenul de Bacalaureat 2022 a început oficial, astăzi
Astăzi, la prima probă a examenului de Bacalaureat 2022, elevii au primit ca subiect abordarea de subiecte actuale. Mai exact - tema politeții, sau tema importanței cunoașterii mai multor genuri muzicale. Pe marginea acestor subiecte, elevii au vorbit liber, au comentat și au putut să și exprime opiniile. Cei mai mulți dintre absolvenții clasei a 12-a sunt de părere că aceste competențe nu își au rostul. Spun că în cei doi ani de pandemie, probele lingvistice şi digitale nu s-au susţinut, ele au fost echivalate, iar examenul de la sfârșitul liceului a funcționat la fel de bine.
Sunt și alți elevi care susțin că aceste probe orale îi ajută. Ei văd susținerea acestor competențe ca pe o pregătire pentru viață și unii spun chair că i-a ajutat să își depăsească emoțiile în fața unui examen, dar și să se exprime liber.
Programa de susținere a examenului de Bacalaureat 2022
Potrivit edupedu probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:
6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competențelor digitale;
14 - 16 iunie: Proba C - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, dar și a celor digitale este făcută, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ). Dacă există cazuri în care, în unitatea respectivă de învăţământ, nu exista cadre didactice de specialitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli.
Citește și Care e nota minimă de trecere la bac 2022. Condițiile de promovare