Bani pentru familiile care au bonă! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Publicat pe 31.03.2020 la 13:26 Actualizat pe 31.03.2020 la 13:27
Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea privind ajutorul financiar acordat familiilor care beneficiază de serviciile unei bone. Astfel, autoritățile administrației publice le vor oferi un spor financiar familiilor care au copii de vârstă preșcolară și care plătesc pentru serviciile unei bone.
Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea privind ajutorul financiar acordat familiilor care beneficiază de serviciile unei bone. Astfel, autoritățile administrației publice le vor oferi un spor financiar familiilor care au copii de vârstă preșcolară și care plătesc pentru serviciile unei bone.
Potrivit actului normativ, de acest ajutor vor beneficia cu venituri nete lunare pe membru de familie care nu depășesc 3.500 de lei, banii fiind acordați pentru fiecare copil de vârstă preșcolară. Ajutorul financiar este acordat părintelui, reprezentantului legal sau persoanei desemnate de părinte pentru îngrijirea copilului pe perioada absenței sale.
Drept urmare, pentru venitul net lunar pe membru de familie de 2.080 de lei, cuantumul pentru plata bonelor este de 710 de lei. Urmează apoi venitul între 2.081 și 2.500 de lei, pentru care cuantumul este de 550 de lei, un cuantum de 390 de lei pentru venituri între 2.501 și 3.000 de lei și un cuantim de 250 de lei pentru venituri între 3.001 și 3.500 de lei.
Pentru stabilirea venitului net lunar se calculează media veniturilor nete realizate de beneficiar în perioada ultimelor șase luni, anterioare solicitării la ajutorul financiar. Ajutorul respectiv se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară.
Ce condiții trebuie să îndeplinești
De acest ajutor financiar beneficiază cei care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
1. Să fii cetățean român sau cetățean al altui stat sau apatrid cu domiciliul în România.
2. Să fii angajat, cu contract de muncă sau în baza unui raport de serviciu, să desfășori activități independente, să obții venituri din drepturi de proprietate intelectuală, activități agricolă sau pisicultură sau să exerciți o funcție de demnitate publică sau asimilată.
3. De aceste beneficii pot beneficia și persoanele care sunt șomeri indemnizați înregistrați în evidențele Agenției pentru ocuparea forței de muncă ca fiind în căutarea unui loc de muncă, care nu au refuzat maximum două oferte de muncă.
4. Copilul nu trebuie să fie înscris la creșă/grădiniță, iar solicitantul trebuie să nu fi refuzat înscrierea la creșă/grădiniță.
5. Nu pot beneficia de ajutor cel care este: asistent maternal profesionist, iar copilul/copiii sunt în întreţinerea acesteia; asistent personal al copilului sau beneficiază de indemnizaţia prevăzută în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; se află în perioada de concediu pentru creşterea copiilor.
6. Pentru a beneficia de ajutor, se face cerere și se depune alături cu documentele doveditoare care dovedesc îndeplinirea condițiilor de mai sus.