VIDEO / Scandalul taxei auto ia amploare! Banii sunt blocați
Publicat pe 25.01.2019 la 21:55 Actualizat pe 25.01.2019 la 22:06
Restituirea taxei auto este blocată, în ciuda somaţiei de la Comisa Europeană. Administraţia Fondului de Mediu spune că sumele uriaşe vor fi restituite abia după ce bugetul de stat va fi aprobat.
Restituirea taxei auto este blocată, în ciuda somaţiei de la Comisa Europeană. Administraţia Fondului de Mediu spune că sumele uriaşe vor fi restituite abia după ce bugetul de stat va fi aprobat.
Scandalul taxei auto pare să ia amploare! Somate de Comisia Europeană să restituie banii până la primăvară, autorităţile anunţă că deocamdată nu pot da niciun ban înapoi.
Au trecut aproape doi ani de când a fot depusă cererea de restituire a banilor. În această situaţie sunt aproape un milion de români.
Termenul stabilit de Comisia Europeană Guvernului este de două luni iar România riscă să fie dată în judecată şi să plătească şi mai mult.
„Comisia a decis să trimită României un aviz motivat, pentru că nu asigură rambursarea integrală şi imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziţionate din alte state membre", spun oficialii UE, potrivit observator.tv.
Şefii Administraţiei Fondului de Mediu susţin că nu pot restitui banii până când nu se aprobă bugetul pe 2019.
„Am avut bani și o să avem bani, bineînțeles. Timbrul pentru mediu, cum se aprobă bugetul fondului de mediu, avem 1,3 miliarde pe care îi vom da imediat.” a spus președintele Administrației Fondului de Mediu, Cornel Brezuică.
Guvernul ar trebui sa returneze 7 miliade de lei pentru cele aproximativ 7 milioane de autoturisme pentru care s-a platit taxa dar până acum, nu au fost returnati mai mult de 2,5 miliarde de lei.
Taxa este cunoscută sub denumirile - de primă înmatriculare, de poluare sau timbru de mediu.
România va trebui să respecte termenul de două luni, dacă nu, riscă să fie dată în judecată la Tribunalul Uniunii Europene. Timp de 10 ani statul a încasat bani de la cei care şi-au înmatriculat maşini la mâna a doua.
În 2017 toate taxele au fost declarate ilegale de către Curtea Europeană de Justiţie iar, de atunci, statul român a amânat de patru ori restituirea banilor. Ultimul termen dat a fost iunie 2019.
A.S.