BEC a predat către CCR rezultatul parțial la Alegerile Prezidențiale 2024 după renumărare. Voturile din peste 83% din secțiile din diaspora nu au fost numărate
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 02.12.2024 la 19:06
Actualizat pe 02.12.2024 la 19:06
Astăzi, BEC a predat către CCR rezultatul parțial la Alegerile Prezidențiale 2024. Până în acest momentan, nu au fost numărate toate voturile din secțiile din diaspora, astfel că peste 83% din voturi urmează să fie numărate.
- BEC a predat către CCR rezultatul parțial la Alegerile Prezidențiale 2024 după renumărare
- O mare parte din voturile din secțiile din diaspora nu au fost numărate
Astăzi, Biroul Electoral Central a transmis către Curtea Constituțională rezultatul parțial la Alegerile Prezidențiale 2024, după renumărare. În zilele următoare, vor fi numărate și restul voturilor din diaspora, se arată într-un comunicat al BEC.
BEC a predat către CCR rezultatul parțial la Alegerile Prezidențiale 2024 după renumărare
La ora 17.40 a început ședința CCR, după ce astăzi BEC a transmis situație parțială la Alegerile Prezidențiale 2024. Conform Biroului Electoral Central, Elena Lasconi a obținut 1.623.482 de voturi, iar Marcel Ciolacu 1.750.031 de voturi, dar nu este situația finală, asta după ce urmează să fie numărate și restul voturilor din diaspora. Ar urma să fie numărate încă 650.000 de voturi, iar Elena Lasconi avea la prima numărătoare 200.000 de voturi.
În procesul verbal al BEC, este notat faptul că au fost numărate voturile din din 161 de secții de votare din diasporă dintr-un total de 950. A fost predată și situația cu privire la situația voturilor din țară, mai puțin cea de la secția 4 din Dolj.
Toni Greblă susține că nu sunt diferențe semnificative
Până în acest moment, Marcel Ciolacu ar fi obținut mai multe voturi decât Elena Lasconi. Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, spune că nu există diferențe semnificative între prima numărătoare și cea de-a doua și susține că acuzațiil legate de fraudă nu ar fi întemeiate.
„CCR analizează o contestație depusă de cineva care a zis că s-au produs fraude majore astfel încât aceste fraude au condus la inversarea locurilor, ordinii pentru candidați. Și atunci CCR are la dispoziție aceste reverificări. Curtea Constituțională trebuie să constate mai întâi dacă s-au produs fraude majore. Al doilea lucru este să vadă dacă în cazul în care s-au produs majore aceste fraude au avut darul de a modifica ordinea în care s-au stabilit rezultatele. CCR are posibilitatea să analizeze cât poate să influențeze votul în străinătate față de situația pe care o are și ordinea în care sunt competitorii”, a declarat Toni Greblă, la Antena 3 CNN.