Biserica Ortodoxă Română respinge ideea implementării orelor de educație sexuală în școli: „Un atentat asupra inocenței copiilor”
Publicat pe 28.04.2020 la 23:55 Actualizat pe 28.04.2020 la 23:55
A intrat în vigoare o nouă lege care prevede obligativitatea introducerii în școli a orelor de educație sexuală. Biserica Ortodoxă Română este complet împotriva acestei noi reglementări.
A intrat în vigoare o nouă lege care prevede obligativitatea introducerii în școli a orelor de educație sexuală. Biserica Ortodoxă Română este complet împotriva acestei noi reglementări.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea nr. 45/3.04.2020 care prevede introducerea orelor de educație sexuală în unitățile de învățământ, pentru cel puțin o dată pe semestru.
Această lege nu este văzută cu ochi buni de către Patriarhia Română, reprezentanții spunând că ei au militat pentru caracterul opțional al acestor ore, și nu la devenirea lor obligatorie, potrivit basilica.ro.
„Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”, spune Patriarhia printr-un comunicat de presă.
Nici Biserica Catolică Română nu este de acord cu noua lege
BOR nu este singura instituție clerică ce nu acceptă această nouă reglementare. Și reprezentanții Bisericii Catolice au înaintat un punct de vedere în acest sens, fiind de părere că "modificările legislative nu s-au făcut în baza unei consultări prealabile a tuturor factorilor implicaţi în procesul de educaţie, printre care se numără şi Biserica, şi atrag atenţia că obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României”, potrivit Agerpres.
„Părinţii sunt primii responsabili de educaţia copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”, se afirmă în scrisoarea deschisă semnată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti şi preşedinte al Comisiei de învăţământ a CER.
În urmă cu doar câteva zile a fost publicată în Monitorul Oficial legea care prevede obligativitatea organizării în instituțiile școlare , cel puțin semestrial, a unor programe benefice vieții, sănătății, care cuprinde și educația sexuală.