Blaturi dovedite in fotbalul mondial
Publicat pe 19.06.2019 la 13:10 Actualizat pe 19.06.2019 la 13:13
Daca v-am intreba care a fost cel mai scandalos eveniment legat de partide de fotbal care s-au dovedit a fi blaturi, probabil multi veti alege scandalul “Calciopoli”. Asta deoarece a implicat cateva echipe importante din Serie A, un campionat de top in Europa, printre ele aflandu-se si Juventus.
Daca v-am intreba care a fost cel mai scandalos eveniment legat de partide de fotbal care s-au dovedit a fi blaturi, probabil multi veti alege scandalul “Calciopoli”. Asta deoarece a implicat cateva echipe importante din Serie A, un campionat de top in Europa, printre ele aflandu-se si Juventus.
Cum sunt depistate aceste meciuri trucate, probabil va intrebati. Sigur, parierea unei foarte mari sume de bani la nivel mondial sau chiar national pe un anumit pronostic , induce idea unui meci suspect. Acesta reprezinta un pas important in descoperirea unei partide suspecte. Exista organizatii specializate in depistarea unui posibil meci aranjat. Cel mai des, meciurile aranjate sunt descoperite in urma unor stenograme, la fel cum s-a intamplat si in scandalul Calciopoli. Astfel, oficiali ai cluburilor sunt inregistrati telefonic sau prin alte metode in timp ce planuiesc un meci aranjat sau discuta despre consecintele acelui meci.
In general, astfel de blaturi se practica in fotbalul mic, cum ar fi Liga I sau Divizia A, cum se numea pe vremuri. Nu de alta, dar nu vrem sa insinuam ca si acum se practica astfel de jocuri murdare. Scandalul Calciopoli ne-a dovedit insa ca si cluburile din fotbalul mare se preteaza la astfel de scenarii, mai jos urmand a insirui cateva blaturi dovedite in fotbalul mondial, majoritatea destul de cunoscute.
De asemenea, este un aspect important si pentru pariori, influentarea rezultatelor in mod ilegal putand fi decisive si pentru biletul zilei fotbal, de exemplu. Bineinteles, aceste aspecte sunt valabile si in alte sporturi.
- Totonero
Scandalul Calciopoli, despre care am amintit mai sus, nu a fost cel mai mare scandal din fotbalul Italian. Acest titlu a fost castigat de “Totonero” inca din anul 1980. Doi agenti au declarat atunci ca anumiti jucatori “au trantit” meciuri si chiar au si pariat pe acele meciuri, printre jucatori numarandu-se si Paolo Rossi. In urma acelui scandal, AC Milan si Lazio Roma au fost retrogradate in Serie B.
- Meciul dizgratiei de la Gijon
La Cupa Mondiala din 1982, organizata in Spania, Germania de Vest si Austria au disputat un meci despre care toata lumea a stiut ca e aranjat. O victorie a Germaniei de Vest la 1 gol sau 2 goluri diferenta ar fi calificat ambele echipe din grupa, deoarece pe atunci meciurile din ultima etapa a grupelor se disputau la ore diferite, iar rezultatul celuilalt meci deja se stia. Atunci Germania de Vest se impunea cu 1-0. Chiar si comentatorii i-au sfatuit pe telespectatori in timpul meciului sa schimbe canalul si sa se uite la altceva. Sigur, de-a lungul timpului au avut loc mai multe rezultate suspecte ce au calificat ambele echipe care se duelau in acel meci, acesta parand insa cel mai evident. Totusi, FIFA nu a luat nicio masura.
- Jucatorilor italieni le plac pariurile
In luna octombrie a anului 2000 Federatia Italiana de Fotbal a descoperit 8 jucatori vinovati de trucarea unui meci. Trei jucatori erau de la Atalanta, club in Serie A, iar cinci jucatori de la Pistoiese, club in Serie B, printre acestia numarandu-se si Massimiliano Allegri, actual antrenor al celor de la Juventus. Meciul se disputa in Cupa Italiei in august 2000 intre cele doua formatii din Bergamo. Atunci Atalanta deschidea scorul in finalul primei reprize, iar Pistoiese egala in prelungirile partidei. La acel meci s-a pariat o suma neobisnuit de mare pe faptul ca Atalanta va conduce la pauza cu 1-0 si ca meciul se va incheia cu scorul de 1-1.
- Operatiunea “Apito Dourado”
In 2004 politia din Portugalia a numit cativa presedinti de club din prima liga portugheza si alte cateva personalitati din fotbalul portughez ca suspecti in meciuri aranjate. Aici il includem si pe Pinto da Costa, presedintele de atunci al lui FC Porto, care ulterior s-a dovedit ca i-a inmanat un plic cu 2 500 euro arbitrului care conducea partida echipei sale cu Beira Mar.
- Apito final
O continuare a operatiunii “Apito Dourado” a avut loc in 2007. In mai 2008 Boavista a fost retrogradata in liga a doua portugheza in urma mituirii unor arbitri, in vreme ce FC Porto a fost penalizata cu 6 puncte pentru tentativa de coruptie.
- Scandalul din Bundesliga
In luna ianuarie a anului 2005 s-a descoperit ca arbitrul Robert Hoyzer nu doar ca a trucat cateva meciuri, insa a si pariat pe acestea. Hoyzer a recunoscut ulterior ca a implicat si alti arbitri si jucatori in aceasta operatiune. Acesta a fost condamnat la 2 ani si 5 luni de inchisoare si exclus pe viata din fotbal.
- Scandalul “Calciopoli”
In luna mai a anului 2006 au fost publicate in presa cateva stenograme care aveau sa provoace un adevarat cutremur in fotbalul italian. S-a descoperit ca mari cluburi precum Juventus, Milan, Fiorentina, dar si Lazio sau Reggina, au fost implicate in blatuirea unor meciuri din campionat cu ajutorul arbitrilor. In consecinta, Juventus a fost retrogradata in Serie B, retragandu-i-se titlurile obtinute in 2005 si 2006. AC Milan a fost depunctata cu 30 puncte in sezonul 2005-2006 de Serie A, Fiorentina a fost exclusa din editia 2006-2007 a Ligii Campionilor, iar Lazio a fost exclusa din Europa League, in acelasi sezon. In 2011, fostul sef al lui Juventus, Luciano Moggi, a fost condamnat la 5 ani si 4 luni in urma acestui scandal.
- Meciuri aranjate la Campionatul Mondial
In 2008 jurnalistul Declan Hill a scris o carte in care dezvaluia ca 3 meciuri de la CM 2006 au fost aranjate de catre case de pariuri asiatice, acestea cunoscand in avans scorurile cu care aveau sa se incheie partidele. Este vorba de Ghana-Italia, Ghana-Brazilia si Italia-Ucraina. Un “insider” din Thailanda i-ar fi spus lui Hill ca mai multi jucatori ai Ecuadorului, Ucrainei si Ghanei ar fi primit bani pentru a influenta rezultatele.
- “Regii” meciurilor aranjate au fost prinsi
In luna noiembrie a anului 2009 politia germana a arestat 17 persoane suspecte ca ar fi aranjat peste 200 meciuri de fotbal in 9 tari, inclusiv in liga a doua germana, in calificarile Champions League si Europa League. Frauda a fost descoperita prin intermediul inregistrarilor telefonice, fiind considerata cea mai mare la nivel european, dupa arestarea lui Hoyzer din 2005.
- Operatiunea “VETO”
O investigatie a Europolului a anuntat in 2013 ca a identificat nu mai putin de 380 meciuri suspecte in 15 tari, majoritatea fiind din Elvetia, Germania si Turcia. Detaliile investigatiei au dezvaluit ca initiatorii, stabiliti in Singapore, au platit in total peste 2 000 000 euro pentru a se asigura ca meciurile vor fi influentate.
In fotbalul mondial cu siguranta vor mai exista destule blaturi, la nivel mai mult sau mai putin inalt. In ultimii ani s-au sporit masurile de depistare ale meciurilor trucate, insa va mai dura mult timp pana cand coruptia in fotbal va disparea complet.