Boala inflamatorie pelvină sau “răceala la ovare”: simptome, tratament și alte informații importante
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 27.01.2021 la 00:24
Actualizat pe 27.01.2021 la 00:24
Boala inflamatorie pelvină, cunoscută drept „răceala la ovare” este o infecție a organelor reproductive feminine, fiind o boală cu transmitere sexuală, dar poate apărea și ca urmare a unui alt proces infecțios de vecinătate, precum o apendicită.
- Ce simptome apar în cazul răcelii la ovare
- Cum poate fi tratată boala inflamatorie pelvină
Ce cauze are de fapt răceala la ovare sau boala inflamatorie pelvină
Boala inflamatorie pelvină, cunoscută drept „răceala la ovare” este o infecție a organelor reproductive feminine, fiind o boală cu transmitere sexuală, dar poate apărea și ca urmare a unui alt proces infecțios de vecinătate, precum o apendicită.
Ce simptome dă răceala la ovare
Boala inflamatorie pelvină nu prezintă tot timpul simptome evidente și specifice., iar majoritatea femeilor care se confruntă cu această afecțiune susțin că au semnalat simptome moderate. Cele mai comune sunt:
- Durere la urinare
- Sângerare între menstre sau după contact sexual
- Durere pelvină sau la nivelul abdomenului inferior
- Scurgeri vaginale neobișnuite, în special dacă sunt galbene sau verzui
- Menstre dureroase și abundente
Care e tratamentul corect pentru răceala la ovare
Este foarte important ca boala să fie depistată din timp, în în această situație poate fi trataă foarte simplu și ușor prin administrarea antiobioticelor prescrise de medic. Tratamentul cu antibiotice trebuie inceput rapid, inainte sa fie gata rezultatele probelor recoltate.
Ce analize trebuie să faci dacă ai răceala la ovare
Diagnosticul este stabilit în baza simptomelor și a aspectelor observate la examinarea internă. Ulterior, se vor recolta mostre de secreții vaginale și la nivelul colului uterin, fiind trimise la laborator pentru a depista eventuale infecții. Un rezultat pozitiv pentru chlamydia, gonoree sau mycoplasma genitalium poate reprezenta și prezența BIP, însă unul negativ nu înseamnă că exclude acest diagnostic.
Cine îți poate prescrie antibiotic pentru răceala la ovare
Toate tratamentele cu antiobiotice trebuie prescrise de medic, după o serie de analize amănunțite. La fel ca în cazul oricărei infecții, boala inflamatorie pelvină depistată timpuriu poate fi tratată cu administrarea antibioticelor.
Răceala la ovare în sarcină
Femeile însărcinate sunt mai predispuse la a dezvolta BIP din cauza sistemului imunitar scăzut. În timpul sarcinii nu pot fi administrate orice fel de antibiotice, însă medicii susțin că există anumite antibiotice care pot fi luate și de către gravide. Cu toate acestea, este esențial ca femeile însărcinate să evite contactarea bolii.
Răceala la ovare cu sângerări și alte complicații
În cazul în care BIP nu este trataă corespunzător cu antiobiotice, atunci pot apărea complicații severe pe termen lung. Printre acestea se enumeră episoadele frecvente de răceală la ovare, abcese, durere pelvină cronică, sarcină ectopică sau chiar infertilitate.
Citește și Răceala la ovare. Simptome, profilaxie şi cum se tratează