Boala care face ravagii în luna decembrie! Specialiştii încearcă să găsească o soluţie
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 30.11.2019 la 23:50
Actualizat pe 30.11.2019 la 23:33
„Luna cadourilor” nu vine doar cu daruri, bucurii şi fericire, ci şi cu o boală care afectează mii de oameni şi care, netratată, poate chiar să ucidă.
„Luna cadourilor” nu vine doar cu daruri, bucurii şi fericire, ci şi cu o boală care afectează mii de oameni şi care, netratată, poate chiar să ucidă.
Astăzi, la „Lumea nevăzută”, emisiune difuzată începând cu ora 15.45, la Antena Stars, Nuşa Bugeac (psiholog şi psihoterapeut) şi Roxana Gabor Iliescu vorbesc despre afecţiunea care face ravagii în luna decembrie: depresia de sărbători! “În media şi în social media se promovează o falsă fericire de familie. Totul este numai inimioare, numai fluturaşi, numai familia, du-te cu sufletul spre familie, spre toate cele. Şi sunt persoane şi familii care se întâlnesc de sărbători, dar există conflicte, există certuri, există nemulţumiri. Vine vărul cutare care şi-a luat nu ştiu ce maşină sau are copilul mai deştept decât al meu şi tot aşa. Realitatea este total diferită. Dar, pentru cei mai sensibili, mai delicaţi emoţional sau care sunt în diverse situaţii, le-a murit cineva drag, au pierdut un job, nu mai au persoane foarte apropiate, copiii sunt la depărtare, aceste tipuri de reclame, de filme, de mesaje din televiziune, din magazine, de pe stradă, campaniile care sunt, pot să îi bage în groapa de potenţial destul de rău.
Chiar şi pe cei destul de puternici şi stabili, dar care sunt într-o perioadă mai vulnerabilă. Există nişte slogane: Crăciunul este pentru familie, îl petreci în sânul familie, cu cei dragi, cu ai tăi. Dacă din diverse motive ai tăi sunt împrăştiaţi în toată lumea sau sunt plecaţi sau la muncă, nu sunt prezenţi fizic lângă tine sau la o masă mai mare, mai de familie, apare sentimentul de abandon, de respingere, de izolare, de singurătate. Şi se ştie că una dintre fricile fundamentale ale fiinţei umane este frica de singurătate. (...) Presiunile financiare pot fi cele care să creeze depresie, pentru că nu poţi să cumperi ceea ce ţi-ai dori, produse de lux, de o anumită categorie, măcar o dată sau de două ori pe an”, explică psih. Nuşa Bugeac.
"E mult mai trist să fii singur în doi"
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Roxana Gabor Iliescu vorbeşte despre cum putem să facem faţă „singurătăţii în doi”, de sărbători. “Din perspectiva mea, e mult mai trist şi mai depresiv să fii singur în doi, decât să fii singur de unul singur. Mai devreme sau mai târziu, dacă te uiţi atent în oglindă, vei vedea şi vei găsi pe cineva de care să te îndrăgosteşti. În doi, s-ar putea, oricât te chinui să mai găseşti în omul ăla ceva care să îţi placă, să nu mai găseşti. Şi atunci ce faci? Sunt n+1 motive pentru care ai ajuns să simţi singurătatea în doi. Dacă te găseşti acolo, există terapeuţi fie online, fie şi jocuri de cuplu. Mulţi bărbaţi nu vor să meargă la terapeut. Se pot face chiar şi la distanţă acele mici jocuri de cuplu în care să se vadă şi acele teste în care să vezi dacă voi mai aveţi ceva în comun, dacă vă mai leagă iubire sau nu.
Dar trebuie să vrei să faci asta şi trebuie să ai curajul să descoperi ce mai e acolo la rădăcină. Dacă nu ai curajul, s-ar putea să rişti să fii singură în doi. Nefăcând curat în relaţia ta, chiar dacă mai e iubire acolo, tu nu mai ştii să o aduci la suprafaţă. Dar da, trebuie să îţi asumi că s-ar putea să descoperi că lecţia ta împreună cu partenerul tău s-a terminat. (...) De sărbători e loc pentru recunoştinţă. Invitaţia mea ar fi să îţi iei un caiet şi să scrii motivele pentru care eşti recunoscător pentru tot ce ai în viaţă. Înainte să spui ce îţi doreşti de la moşul. Înainte să spui ce vrei de la anul 2020. Vezi ce ai şi pentru ce mulţumeşti. Şi atunci, cererile acelea către Moş, către Univers, către cine vreţi voi, sunt din altă stare”, explică Roxana Gabor Iliescu.