Se schimbă buletinele în România! Cum vor arăta cărțile de identitate cu cip și când vor fi emise! Klaus Iohannis a promulgat legea!
Publicat pe 03.08.2020 la 20:20 Actualizat pe 03.08.2020 la 20:20
Se schimbă buletinele în România! Cum vor arăta cărțile de identitate cu cip și când vor fi emise? Klaus Iohannis a promulgat legea!
- Se schimbă buletinele în România!
- Cum vor arăta cărțile de identitate cu cip și când vor fi emise?
- Klaus Iohannis a promulgat legea!
Anunț de ultimă oră pentru români! Klaus Iohannis a promulgat luni, 3 august, legea privitoare la evidența persoanelor și actele de identitate ale românilor. Aceasta prevede și introducerea sistemului de carte de identitate electronică, dar și semnătura electronică.
Se schimbă buletinele în România
În ceea ce privește noile buletine, acestea vor fi opționale, ceea ce înseamnă că cetățenii pot solicita și cărți de identitate simple, nu doar cu cip.
Cum vor arăta cărțile de identitate cu cip și când vor fi emise
Actul normativ se referă la modificarea mai multor acte normative privitoare la evidenţa oamenilor şi actele de identitate ale românilor, în vederea asigurării condiţiilor pentru ca cel care deține buletinul electronic să se poată autentifica în mediul online și să beneficieze de multiple servicii electronice, cum ar fi cele bancare, fiscale, financiare, sociale, educaţie, etc.
Buletinul electronic poate înlocui cardul de sănătate. În același timp, în țara noastră va putea fi eliberat buletin simplu sau electronic și copiilor cu vârste sub 14 ani. Până la 12 ani, noul buletin va fi emis fără imaginile impresiunilor papilare.
Potrivit proiectului de lege, buletinele vor avea următoarele termene de valabilitate, de la data la care vor li eliberate cetățenilor:
a) valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsăîntre 14 şi 18 ani;
c) valabilitate de 10 ani, du pă împlinirea vârstei de 18 ani;
d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
În legătură cu informații ce vor fi înscrise pe cărțile de identitate electronice, acestea vor avea date din formatul obișnuit (tipărit), însă fără semnătura olografă a titularului, prenumele părinților titularului buletinului, un certificat pentru efectuarea semnăturii electronice și datele biometrice ale titularului:
a) datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
b) prenumele părinţilor titularului;
c) un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz,certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea suntdefinite în legislaţia din domeniu;
d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Klaus Iohannis a promulgat legea
Buletinele electronice se vor imprima în mod eșalonat în termen de 18 de când prima carte electronică de identitate a fost emisă sau primul buletin simplu a fost emis. Un regulament din U.E arată obligativitatea autorităților să schimbe buletinele până pe data de 2 august 2021.
Citește și: Doliu în lumea presei! A murit jurnalistul Sorin Burtea