Câinii pot să plângă de bucurie. Studiul care dovedește sentimentul uriaș trăit de patrupezi
De Razvan Paltin.
Publicat pe 23.08.2022 la 15:33
Actualizat pe 23.08.2022 la 15:33
Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Azabu din Japonia arată faptul că și câinii pot să plângă de bucurie. Acest sentiment uriaș e exprimat de patrupezi în momentul în care își reîntâlnesc stăpânii!
- Studiul care arată că și câinii pot plânge de bucurie
- Ce a fost făcută cercetarea
O echipă formată din cercetătorii de la Universitatea Azarbu din Japonia au vrut să afle dacă nu doar oamenii, ci și prietenii lor patrupezi, pot să plângă în momentul în care sunt stimulați din punct de vedere sentimental, mai exact să plângă de bucurie.
Și câinii pot să plângă de bucurie. Studiul care dovedește acest lucru
Ei bine, după o serie lungi de cercetări, profesorul și cercetătorul TaTakefumi Kikusui mărturisește că a descoperit faptul că și câinii pot să plângă de bucurie, datorită unor emoții pozitive.
Cercetătorul și colegii lui au decis să abordeze această cercetare, asta după ce profesorul japonez avea o femelă ce a născut pui, iar în momentul în care îi alăpta, cățelușa și-a schimbat expresia facială și părea a avea ”lacrimi în ochi”:
Totodată, în această cercetare câinii studiați nu au vărsat nicio lacrimă de bucurie în care au întâlnit persoane pe care nu le cunoașteau, însă nu același lucru s-a întâmplat cu persoanele pe care le știau și care apăreau din nou în viața lor.
Atunci când stăpânii lor apăreau lângă ei, volumul lacrimilor cățeilor creșterea, ca urmare a microdozei de oxitocină.
Ce reprezintă oxitocina
În ceea ce privește oxitocina, acest hormon este produs de creier și joacă un rol foarte important mai ales în nivelul nașterilor. El inițiază travaliul la femeile gravide și stimulează și producția de lapte matern, dar întărește și legătura dintre mamă și copil, dar și dintre parteneri.
Oxitocina contribuie și la creșterea încrederii față de alți oameni în rândul adulților, după cum mai spun specialiștii.
Potrivit cercetătorilor japonezi, câinii par să producă lacrimi în situații pe care și oamenii le consideră fericite, însă nu se știe momenten dacă acești patrupezi pot să plângă și atunci când se confruntă cu emoții negative, așa cum se întâmplă în cazul oamenilor.
Citește și: Ce semnifică dorința câinelui de a-ți lua locul când te ridici de undeva. Cum interpretăm gesturile câinilor