Calendar ortodox, 1 ianuarie 2024 - Sfântul Vasile cel Mare, sărbătoare cu cruce roșie. Ce rugăciune este bine să rostești în această zi
Publicat pe 01.01.2024 la 08:30 Actualizat pe 29.12.2023 la 15:16
Calendar ortodox, 1 ianuarie 2024 - Sfântul Vasile cel Mare, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Creștinii sărbătoresc cu mare sfințenie această zi și merg la biserică. Iată ce rugăciune este bine să rostești în prima zi a anului!
- Astăzi este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare
- Rugăciunea pe care este bine să o rostești
În prima zi a anului, creștinii ortodocși din România îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. Este sărbătoare cu cruce roșie, astfel că există mai multe tradiții și obiceiuri, dar este bine să fie rostită și o rugăciune.
Calendar ortodox, 1 ianuarie 2024 - Sfântul Vasile cel Mare, sărbătoare cu cruce roșie
Sfântul Vasile a fost episcopul Cezareii, reprezentând unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și, totodată, un distins teolog creștin. Născut în Pont, în jurul anului 329, și trecut în neființă în Cezarea la 1 ianuarie 379, Sfântul Vasile s-a evidențiat ca un apărător dedicat al săracilor și celor asupriți, inițiind numeroase acte de caritate.
Sfântul Vasile este cunoscut ca fiind un apărător al creștinilor și „păzitor de duhurile rele”, fapt care a contribuit la asocierea primei zile a anului cu practici magice.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești în această zi
Este bine să rostești următoarea rugăciune pe data de 1 ianuarie a fiecărui an, atunci când este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare.
„Știu, Doamne, că cu nevrednicie mă împărtășesc cu preacurat Trupul Tău, și cu scump Sângele Tău, și sunt vinovat, și osânda îmi mănânc și-mi beau, nesocotind Trupul și Sângele Tău, al Hristosului și Dumnezeului meu; ci întru îndurările Tale nădăjduind, mă aproprii la Tine, Cel ce ai zis: Cel ce mănâncă Trupul meu și bea Sângele Meu, rămâne întru Mine și Eu întru el.
Îndură-Te deci spre mine, Doamne, și nu mă da spre batjocură pe mine păcătosul, ci fă cu mine după mila Ta; și să-mi fie mie Sfintele acestea spre vindecare, și curățire, și luminare, și pază, și mântuire, și spre sfințirea sufletului și a trupului; spre depărtarea a toată nălucirea și fapta vicleană, și lucrarea diavolească ce se lucrează cu dinadinsul întru mădularele mele; spre îndrăznirea către Tine și spre iubirea Ta; spre îndreptarea vieții și spre întărire; spre adăugarea virtuții și a desăvârșirii; spre împlinirea poruncilor; spre împărtășirea cu Sfântul Duh; spre merindea vieții veșnice, și spre răspuns bine primit la înfricoșata judecată a Ta, iară nu spre judecată, sau spre osândă. Amin!”.
Citește și: Rugăciunea de dezlegare pe care e bine să o rostești. Te scapă de blestemul părintesc