Calendar ortodox, 10 februarie - Sfântul Haralambie. Rugăciunea pe care să o rostești în această zi pentru vindecarea de boli grave
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 10.02.2024 la 10:15
Actualizat pe 10.02.2024 la 10:15
Sfântul Haralambie este prăznuit în fiecare an pe 10 februarie și este cunoscut în tradiția creștină drept făcător de minuni, în special în care celor care suferă de boli grave și pare că nu mai găsesc vindecare.
- Calendar ortodox, 10 februarie - Sfântul Haralambie
- Rugăciunea pe care să o rostești în această zi pentru vindecarea de boli grave
Ziua de 10 februarie, atunci când este prăznuit Sfântul Haralambie, este marcată în calendar cu cruce neagră, acest sfânt fiind considerat făcător de minuni și tămăduitorul bolnavilor, dar în același timp, că îi apără pe oameni în special de ciumă.
Ce tradiții este bine să respecți astăzi
În unele zone, pe 10 februarie, preoții țin slujbe pentru sfințirea apei și împart agheasma credincioșilor. Se spune că agheasma care se face în această zi poate să îi vindece de bolnavi de probleme grave de sănătate și tot cu aceeași agheasmă se stropește locul în care stau animalele, pentru a fi ferite de orice boală.
Tot astăzi, este bine să se dea de pomană, în special pentru cei care au avut un sfârșit cumplit. Există obiceiul ca femeile să facă un colac, care trebuie sfințit de preot, iar mai apoi trebuie rupt și aruncat în cele patru puncte cardinale. Tradiția spune că așa spiritele rele sunt ținute departe de casă.
Tot de ziua în care este prăznuit Sfântul Haralambie mai sunt legate și câteva superstiții legate de vreme. Se spune că dacă astăzi va ploua, primăvara se va lăsa așteptată.
Rugăciunea către Sfântul Haralambie, făcător de minuni
„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile!Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit. Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!”
Citește și: Când sunt Moșii de Iarnă în 2024. Sâmbăta Morților pică pe data de 9 martie