Calendar Ortodox, 15 februarie - Sfântul Apostol Onisim. Ce rugăciune trebuie să rostești pentru a scăpa de probleme
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 15.02.2024 la 00:57
Actualizat pe 15.02.2024 la 00:57
Sfântul Apostol Onisim este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe data pe 15 februarie, în fiecare an. A fost menționat în Noul Testament al Bibliei și este cunoscut din scrisorile Sfântului Pavel. În această zi, se rostește o rugăciune importantă care te scapă de probleme.
- Calendar Ortodox, 15 februarie - Sfântul Apostol Onisim
- Rugăciunea pe care să o spui astăzi
Sfântul Apostol Onisim este o figură menționată în Noul Testament al Bibliei. El este cunoscut în special din scrisorile Sfântului Pavel către diverse biserici și persoane. Scrisoarea către Filimon este singura în care Onisim este menționat în mod specific. Este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 15 februarie.
Cine a fost Sfântul Apostol Onisim
Potrivit acestei scrisori, Onisim era un sclav al lui Filimon, care era un creștin din Colose. Onisim a fugit de la stăpânul său și s-a întâlnit cu Pavel, care era în închisoare în acel moment. Pavel l-a convertit la creștinism și l-a trimis înapoi la Filimon, împreună cu scrisoarea către acesta.
Scrisoarea către Filimon este considerată una dintre cele mai personale scrieri ale lui Pavel și ilustrează principiile creștine ale iertării și reconcilierii. Pavel îl roagă pe Filimon să-l primească pe Onisim înapoi nu doar ca pe un sclav, ci ca pe un frate în Hristos.
Sfântul Onisim a devenit ulterior un episcop și martir pentru credința sa creștină. Sfântul Onisim este celebrat în tradiția creștină în ziua de 15 februarie.
Rugăciunea pe care să o rostești astăzi
Astăzi, 15 februarie, se rostește o rugăciune importantă către Sfântul Apostol Onisim. Te va scăpa de probleme și vei reuși să găsească bucuria vieții.
“Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de niciun răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi! Doamne, miluieşte-ne pe noi că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia pe noi, ci ne izbăveşte de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte, că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, ca să Te îndreptezi întru cuvintele Tale şi să biruieşti când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea, că iată adevărul ai iubit: cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie, bucura-se-vor oasele cele smerite. Întoarce faţa Ta de către păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule, şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pre cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de-ai fi voit jertfă, ţi-aş fi dat, arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfîntului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.