Calendar Ortodox, 16 februarie - Sfântul Mucenic Pamfil. Rugăciunea pe care să o spui în această zi
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 16.02.2024 la 00:55
Actualizat pe 16.02.2024 la 00:55
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Pamfil la data de 16 februarie, în fiecare an. Acesta a avut o contribuție împortantă în creștinism, având mai multe opere teologice ce au ajutat la interpretarea Scripturii.
- Calendar Ortodox, 16 februarie - Sfântul Mucenic Pamfil
- Rugăciunea pe care să o spui în această zi
Astăzi, pe 16 februarie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Pamfil. În timpul vieții a fost un preot și învățător creștin care a trăit în Cezareea Palestinei în secolul al III-lea. El este cunoscut pentru contribuțiile sale la studiul și propagarea creștinismului și pentru martiriul său în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor sub împăratul roman Dioclețian.
Cine a fost Sfântul Mucenic Pamfil
Sfântul Mucenic Pamfil a fost un preot creștin care a trăit în secolul al III-lea în Cezareea Palestinei, în timpul domniei împăratului roman Dioclețian. El a fost un cunoscut învățător și scriitor creștin, fiind cunoscut pentru dedicarea sa față de credință și pentru activitatea sa de predare și scriere a cărților religioase.
În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor sub împăratul Dioclețian, Sfântul Pamfil a fost arestat și supus la torturi și abuzuri groaznice pentru refuzul său de a renunța la credința creștină. Se spune că a fost martirizat în anul 309 d.Hr. prin decapitare.
Sfântul Pamfil este venerat în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică ca un martir și sfânt înțelept și devotat. Operele sale teologice au avut un impact semnificativ asupra teologiei creștine timpurii și asupra interpretării Scripturii.
Canonul de rugăciune pe care să-l spui astăzi
”Tu Doamne, Lumina mea, în lume ai venit, Lumina Cea Sfântă, Care întorci dintru întunericul necunoştinţei pe cei ce Te laudă pe Tine cu credinţă.
Stih: Sfinte Mucenice Pamfil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Neîndurând a lua în seamă cele de pe pământ, Fericite Mucenice Pamfil, ai luminat dumnezeiasca vieţuire cu nevoinţa pe care din pruncie ai urmat-o.
Stih: Sfinte Mucenice Valent, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Valent cel împodobit cu dumnezeieşti cărunteţi şi cu înţelepciune, trăgându-se din cetatea cea sfântă, ca un mucenic s-a încununat.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Având cugetul lui Hristos, ca unul ce ai urmat Lui, Prealăudate Pavel, luptând după rânduială, ai fost împodobit cu cununa mucenicilor.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Îndreptat-ai, Preacurată, alunecarea Evei, născând pe Dumnezeu Cuvântul, Care a îndreptat nenorocirea abătută asupra celor surpaţi la pământ.”