Calendar Ortodox, 18 ianuarie 2024 - Sfinții Atanasie şi Chiril. Rugăciunea pe care e bine să o rostești în această zi de sărbătoare
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.01.2024 la 08:06
Actualizat pe 18.01.2024 la 08:06
În fiecare an, pe data de 18 ianuarie, este sărbătoare importantă în Calendarul Ortodox! Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe Sfinții Atanasie şi Chiril. Sunt doi dintre cei mai mari sfinți cunoscuți în viața religioasă. Rugăciunea pe care e bine să o rostești în această zi.
- În fiecare an, pe data de 18 ianuarie, sunt sărbătoriți Sfinții Atanasie şi Chiril
- Rugăciunea care trebuie spusă în această zi
Despre Sfântul Atanasie cel Mare se spune că a venit pe lume în anul 295, în Alexandria, din părinți creștini. A crescut cu iubire față de Dumnezeu și toată viața sa a fost bazată pe rugăciune, milostenie și smerenie. Sfântul Chiril s-a născut în jurul anului 378 în localitatea Theodosios, din Egipt, într-o familie de creștini. A avut parte de o educație aleasă, studiind gramatică, retorică și teologie.
În fiecare an, pe data de 18 ianuarie, sunt sărbătoriți Sfinții Atanasie şi Chiril
Sfântul Atanasie cel Mare a ocupat scaunul Patriarhiei din Alexandria la 8 iunie 328, deși nu avea decât 30 de ani. A demonstrat însă de multe ori cât de mare era credința sa în Dumnezeu.
Sfântul Grigore de Nazianz spune despre Sfântul Atanasie că: „Era așa de smerit, încât nimeni nu putea să ducă mai departe virtutea aceasta ca el. Blând și plăcut primea pe toți. Era indulgent fără slăbiciune și tare fără asprime”. Sfântul Atanasie a trecut la cele veșnice pe data de 2 mai 373.
Sfântul Chiril a fost numit Patriarh al Alexandrei pe data de 18 octombire 412, după ce părintele Teofil a decedat. Sfântul Chiril este unul din Părinții Bisericii și faima sa în lumea ortodoxă i-a adus numele de „Pecete a tuturor Părinților”.
Rugăciunea pe care e bine să o rostești în această zi de sărbătoare
„Curăţindu-ţi sufletul şi trupul de toată întinăciunea, Sfinte Atanasie, biserică vrednică lui Dumnezeu te-ai arătat. Pentru aceasta plinirea Treimii întru tine s-a odihnit, cunoscătorule al Tainelor sfinte, preafericite. Harul Mângâietorului aflând sufletul tău curat de patimi, precum ai dorit şi-a arătat întru el lucrările lămurite şi te-a pus pe tine, părinte, Luceafăr luminos în lume.
Dreptar ierarhiei te-ai arătat ierarhilor şi viaţa ta a fost pildă lucrătoare; iar cuvântul tău, înţelepte, chip luminos al cugetării celei adânci; şi învăţătura ta munte de teologie s-a arătat.
Decât Heruvimii şi decât Serafimii mai Înaltă te-ai arătat, Născătoare de Dumnezeu; că tu Singură, ai primit în pântecele tău pe Dumnezeu Cel Neîncăput, Ceea ce eşti fără prihană. Pentru aceasta toţi credincioşii pe tine, Curată, cu cântări te fericim. Amin”.