Calendar ortodox, 22 decembrie 2023 - Sfântul Ierarh Petru Movilă. Ce rugăciune e bine să rostești cu 3 zile înainte de Crăciun
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 22.12.2023 la 08:14
Actualizat pe 22.12.2023 la 08:14
An de an, pe data de 22 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Petru Movilă. Așadar, astăzi, este sărbătoare cu cruce neagră.
- Pe data de 22 decembrie 2023, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Ierarh Petru Movilă
- Ce rugăciune e bine să rostești cu 3 zile înainte de Crăciun
Despre Sfântul Ierarh Petru Movilă știm că a venit pe lume în Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției acestuia, Marghita, călugărită ulterior sub numele de Melania. Tatăl său a murit în 1607, iar în timpul domniei lui Ștefan Tomșa, familia lui Petru Movilă s-a retras în Polonia.
Calendar ortodox, 22 decembrie 2023 - Sfântul Ierarh Petru Movilă
În anul 1632, Petru Movilă a fost ales în unanimitate Mitropolit al Kievului, Galiției și al Rusiei. De-a lungul anilor, Petru Movilă a tradus el însuși și a publicat multe cărți despre viața duhovnicească, despre asceză și îndatoririle preoțimii dar și a conducătorilor bisericii. De asemenea, a fost sfătuitor și duhovnic al țarilor ruși.
S-a stins din viață pe data de 22 decembrie 1646 și a fost canonizat de biserica Ucraineană la 6 decembrie 1996. În anul 2002 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat pomenirea Sfântului Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, în fiecare an, la 22 decembrie.
Tot în această zi, pe data de 22 decembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mare Mucenițe Anastasia Romana, Sfântului Mucenic Hrisogon, Sfintei Mucenițe Teodota și a fiilor săi și Sfântului Mucenic Zoil.
Ce rugăciune e bine să rostești astăzi, cu 3 zile înainte de Crăciun
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.
Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”