Calendar ortodox, 29 octombrie - Sfânta Anastasia Romana. Rugăciunea pe care e bine să o rostești astăzi
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.10.2023 la 01:10
Actualizat pe 29.10.2023 la 01:10
Sărbătoare mare pentru creștini! Sfânta Anastasia Romana e prăznuită în fiecare an la data de 29 octombrie în calendarul ortodox. Despre Sfânta Anastasia Romana se spune că era cunoscută pentru frumusețea ei trupească, dar și pentru cea sufletească.
- Sărbătoare importantă duminică, 27 octombrie 2023
- Cea mai puternică rugăciune care se citește azi
- Creștinii o sărbătoresc pe Sf. Anastasia Romana
Conform Calendarului ortodox, pe lângă prăznuirea Sfintei Mari Mucenițe Anastasia Romana, la data de 29 octombrie, Biserica îi cinstește și pe Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa. Fiind duminica a XXIV-a după Rusalii, este amintită „Învierea fiicei lui Iair”, una dintre minunile săvârșite de Iisus.
Sfanta Muceniță Anastasia a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). A rămas orfană de ambii părinți la vârsta de trei ani și a fost luată spre creștere de stareța unei mănăstiri de lângî Roma, care se numea Sofia.
Rugăciunea către Sfânta Anastasia Romana, sărbătorită pe 29 octombrie
Potrivit Doxologia, în rândurile de mai jos regăsiți rugăciunea către Sfânta Anastasia Romana, sărbătorită pe 29 octombrie.
"Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre. Să cântăm Domnului Celui Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preamărit.
Dă-mi luminare, mireasă a lui Dumnezeu, mie celui ce cinstesc această purtătoare de lumină pomenire a ta, alungând întunericul sufletului meu. Cu totul te-ai închinat pe sineţi Ziditorului tău încă din scutece şi cu focul înfrânării ai ars poftele trupului. Suindu-te către înălţimea muceniciei, muceniţă, care ai numele Învierii, te-ai învrednicit ca o fecioară de Cămara Cea Înţelegătoare. Pe tine Scara cea Înaltă până la cer, de care se sprijinea Dumnezeu, făcând pe oameni cereşti, te lăudăm Fecioară. Amin".
Citește și: Calendar creștin ortodox - noiembrie 2023. Sărbători importante în această lună