Calendar Ortodox, 31 ianuarie 2023 - Sfinții Chir şi Ioan. Rugăciunea pe care este bine să o rostești pentru pace
Publicat pe 30.01.2024 la 23:46 Actualizat pe 30.01.2024 la 23:46
În data de 31 ianuarie 2023, calendarul ortodox marchează prăznuirea Sfinților Chir și Ioan, venerați pentru credința lor neclintită și pentru mărturia lor de curaj în fața prigoanei. Ce rugăciune este bine să rostești.
- Calendar Ortodox, 31 ianuarie 2023. Sfinții Chir şi Ioan
- Rugăciunea pe care este bine să o rostești
Calendarul ortodox pentru data de 31 ianuarie 2023 marchează prăznuirea Sfinților Chir și Ioan, doi înțelepți călugări care au trăit în perioada prigoanei împotriva creștinilor.
Calendar Ortodox, 31 ianuarie 2023. Sfinții Chir şi Ioan
Chir, originar din Alexandra, și Ioan, din Edesa, s-au retras în liniștea mănăstirii pentru a trăi o viață de smerenie și rugăciune.
Legenda spune că, în timpul persecuțiilor asupra creștinilor, Chir s-a stabilit pe malul mării, în apropierea așa-numitului sân al Arabiei, unde a adus un adăpost celor aflați în suferință. Fiind cunoscut pentru vindecările miraculoase pe care le făcea, a devenit un simbol al speranței și al credinței în mijlocul necazurilor.
Ioan, auzind de minunile lui Chir, s-a alăturat lui la Alexandria, iar împreună au trăit în ascultare și rugăciune, ajutându-i pe cei aflați în nevoie și încurajându-i pe cei prigoniți pentru credința lor. Cei doi sfinți au devenit surse de inspirație pentru comunitatea lor, iar prințul lor în credință i-a adus în fața judecătorilor.
Când au aflat că o femeie creștină și cele trei fiice ale ei sunt condamnate la chinuri pentru credința lor, Sfinții Chir și Ioan au mers să le încurajeze și să le susțină în momentele de încercare. În cele din urmă, toți au fost capturați și supuși la chinuri groaznice, iar pentru mărturisirea lor neclintită în credință, li s-au tăiat capetele.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești
„Veniţi popoarelor să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul pe care l-a izbăvit din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Cu harul cel tare al Mângâietorului risipind puterea vrăjmaşului, fericiţilor de Dumnezeu, vă rugăm să ne întăriţi pe toţi împotriva patimilor celor ce ne tirănesc. Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Ca nişte nevoitori aţi omorât pe vrăjmaşul, primind har a tămădui patimi de nevindecat. Pentru aceea, vindecaţi acum patimile inimii mele, înţelepţilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Prin rugăciunile voastre izbăviţi-ne de patimi necuvântătoare pe noi, cei ce vă fericim cu cuvinte pe pământ, pe voi, Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan, care sunteţi dumnezeieşti slugi ale Cuvântului Celui fără de început. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). Ca Una ce din prisosul bunătăţii iei asupră-ţi ale noastre, Preacurată de Dumnezeu Dăruită, izbăveşte-ne pe toţi de toată negura, de tot viforul şi de primejdii”.