Calendar ortodox, duminică, 1 martie. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi

Calendar ortodox, duminică, 1 martie. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi

Data de 1 martie reprezintă un motiv de mare bucurie pentru creştini. Anual, în calendarul ortodox, sunt sărbătoriţi mai mulţi Sfinţi importanţi. Iată cui trebuie să-i spui "La mulţi ani" în această zi!

Sărbătoare mare pentru credincioşi. Pe 1 martie, în calendarul ortodox sunt prăznuiţi Sfinţii Silvestru şi Sofronie, Nestorian şi Tribimiu, Marcel şi Anton, Harisie, Nichifor şi Agapie, Sfânta Domnina, Sfânta Evdochia şi Sfânta Antonina.

Sfânta muceniţă Antonina

Sfânta Antonina a trăit în vremea domniei împăratului Maximian, între anii 284 şi 305. Aceasta a suferit în timpul unei persecuţii din Niceea. A fost supusă la chinuri groaznice, iar apoi a fost aruncată în închisoare pentru a încerca să o facă să renunţe la credinţă. În ciuda greutăţilor prin care a trecut, împăratul nu a reuşit să o convingă să mai urmeze calea Domnului. 

Unul dintre cele mai mari chinuri la care a fost supusă a fost punerea sa pe un pat înroşit de foc. Sfânta Antonina a rămas însă în viaţă, deoarece a fost apărată de Dumnezeu. 

Sfânta Antonina a trecut la cele veşnice după ce a fost cusută de călăi într-un sac, pe care l-au aruncat apoi într-un lac, înecând-o.

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Evdochia

"Mieluşeaua Ta, Iisuse, Evdochia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre", este rugăciunea pe care fiecare bun creştin trebuie să o rostească în această zi.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro