Calendar ortodox, duminică, 30 ianuarie! Sărbătoare cu cruce roșie. Ce nu ai voie să faci azi de Sfinții Trei Ierarhi
Publicat pe 30.01.2022 la 09:24 Actualizat pe 30.01.2022 la 09:26
Sărbătoare mare pentru creștini, duminică, 30 ianuarie. La această dată sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur. În calendarul creștin ortodox sărbătoarea este marcată cu Cruce Roșie. Iată ce este bine să faci astăzi!
- Sărbătoare cu cruce roșie!
- Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi
Sărbătoare mare pentru toți creștinii, astăzi, 30 ianuarie deoarece la această dată sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.
Calendar ortodox, 30 ianuarie, Sfinții Trei Ierarhi
Acești sfinți au trăit în perioada secolului al IV. La finalul secolului al XI-lea, între credinciosi a existat un conflict în ceea ce privește rolul ierarhilor în viața bisericească, iar atunci cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur au mers în fața Episcopului Ioan al Evhaitelor și au zis că toți sunt egali în fața lui Dumnezeu și nu trebuie să se facă nicio diferență!
După cuvintele pe care i le-au adresat Episcopului, aceasta a decis ca cei trei ierarhi să fie pomeniți într-o zi specială, ziua de 30 ianuarie, în această zi fiind sărbători toți trei!
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi
În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec și de întâmplări violente.
Astăzi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă. Femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.
Rugăciune către Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur
„Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților.
Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit.