Calendar ortodox, duminică, 5 mai. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi

Calendar ortodox, duminică, 5 mai. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi © Foto: Facebook

Sărbătoare mare pentru creştini în duminica din Săptămâna Luminată. O mare Sfântă este prăznuită în această zi. Sfânta Muceniţă Irina este sărbătorită de creştini în fiecare an, pe data de 5 mai.

Sfânta Muceniţă Irina s-a născut din tată păgân, dar chiar şi aşa, aceasta a ales să primească botezul Domnului, la îndemnul unui bătrân înţelept, Apelian. Deşi a fost pedepsită de tatăl ei, Sfânta Irina a reuşit să-şi determine părintele să treacă la creştinism.

Sfânta Irina a trecut prin chinuri mari pentru credinţă, dar mereu a depăşit încercările venite din partea celor care credeau în idoli cu ajutorul Lui Dumnezeu. Astfel, duminică, 5 mai, creştinii o prăznuiesc pe Sfânta Irina.

Rugăciunea către Sfânta Irina pentru cei căsătoriţi şi pentru cei care vor să se căsătorească

"Cu umilinţa inimii şi cu evlavie venim noi, păcătoşii şi săracii, către tine, Sfântă slăvită fecioară şi Mare Muceniţă Irina, albina lui Hristos cea mult lucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate şi mai dulci decât mierea şi fagurele, pe buzele tale le-ai purtat şi prin a lor dulceaţă şi lumină multe suflete ai îndulcit şi ai luminat; auzi-ne şi pe noi, nevrednicii, cei întristaţi şi apăsaţi de conştiinţa mulţimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimţire şi lenevire, sporesc şi se întăresc, şi ca o rugină veche, prin obişnuinţă, cheltuiesc şi strică în toată vremea tăria şi frumuseţea sufletelor noastre. Şi de aceea, te rugăm pe tine, porumbiţa lui Hristos cea curată şi preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uita pe noi cei nemernici şi cu totul neputincioşi, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii şi a ispitirii, şi care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul şi Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toţi cei care cu credinţă şi cu dragoste alergăm către tine la vreme de necaz şi de primejdii.

Ştim că tu ai mare îndrăzneală către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ţi-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire că la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povăţuiască pe noi pe calea mântuirii şi să ne sprijinească cu darul Său la vreme de ispite şi de încercări şi să ne acopere cu a Sa milă de toate primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi. Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, că prin ea să vieţuim cu trezvie şi cu luare aminte, spre a scăpa de veşnicele munci şi a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte şi fără de margini şi să slăvim împreună cu tine, Sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!".

 

O.P.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro