Calendar ortodox, joi, 11 martie. Creștinii îl pomenesc pe Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului!
Publicat pe 10.03.2021 la 00:41 Actualizat pe 10.03.2021 la 00:41
Ziua de 11 martie anunță o mare sărbătoare pentru credincioșii de pretutindeni. Anual, la această dată, în calendarul ortodox este pomenit Sfântul Sofronie, cunoscut ca patriarhul Ierusalimului. Pe lângă cinstirea lui, creștinii trebuie să știe că există o rugăciune specială pe care omul bun trebuie să o rostească pentru dușmanii săi!
- Sfântul Sofronie e sărbătorit pe 11 martie.
- Ce rugăciune specială trebuie să rostiți pentru dușmani.
În fiecare an, la o zi după ce în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent, creștinii au un mare motiv de bucurie pe 11 martie. Astea pentru că la această dată este pomenit Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului.
Sfântul Sofronie, pomenit pe 11 martie
Sinaxarul ne informează că Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului era originar din țara Feniciei, loc situat aproape de munții Libanului. Astfel, acesta s-a născut aproape de anul 550, în cetatea Damascului. Sfântul Sofronie provenea dintr-o familie cu părinți evlavioși, iar pe mama lui o chema Mira și tatăl său se numea Plinthas.
Iubitor de credință, Sfântul Sofronie i-a urmat Calea Domnului retrăgându-se la Mănăstirea marelui Teodosie, loc în care a învățat mai bine dumnezeieștile Scripturi și a închegat o relație și mai strânsă cu Dumnezeu.
După ceva vreme, Sfântul Sofronie a plecat în Alexandria, loc în care l-a întâlnit pe Ioan Moshu, om înțelept și credincios, alături de care a locuit în același cort și s-au rugat împreună. Una dintre cele mai mari minuni legate de acesta a fost făcută de sfinții Chir și Ioan, vindecându-l de o boală grea de ochi. Acesta este cunoscut drept patriarhul Ierusalimului, deoarece, datorită vieții sale curate, ajunsese mai apoi episcop.
Cea mai puternică rugăciune pentru dușmani
Oamenii buni trebuie să rostească odată cu prăznuirea Sfântului Sofronie o rugăciune specială, adresată vrăjmașilor. Pe aceasta o puteți citi mai jos:
„Doamne, binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem. Ei au mărturisit în locul meu păcatele mele în faţa lumii. Binecuvântează-i şi-i înmulţeşte; asmute-i şi mai mult împotriva mea, ca fuga mea spre Tine să fie fără întoarcere; ca să se rupă nădejdea mea în oameni, ca pânza de păianjen; ca smerenia să împărăţească deplin în inima mea; ca inima mea să devină mormântul celor rele”, trebuie să rostiți astăzi.
Citește și: Vești bune pentru petrecăreți! Festivalurile ar putea avea loc fără limită de participanți vara aceasta