Calendar ortodox, joi, 13 februarie. Ce Sfinţi mari sunt sărbătoriţi în această zi

Calendar ortodox, joi, 13 februarie. Ce Sfinţi mari sunt sărbătoriţi în această zi © Facebook

În fiecare an, ziua de 13 februarie reprezintă un motiv de mare bucurie pentru creştini. La această dată, în calendarul ortodox sunt prăznuiţi mai mulţi Sfinţi importanţi, de care fiecare credincios trebuie să ştie.

Sărbătoare mare pentru creştini! În această zi este sărbătorit Sfântul Martinian. Odată cu acesta sunt pomeniţi Sfiniţii Apostoli Achila şi Priscila, Sfântul Evloghie şi Sfântul Simeon.

Sfântul Evloghie, arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Evloghie a trăit pe vremea domiei împăratului Iraclie. El a fost numit arhiepiscop al Alexandriei, înainte de sfântul Ioan cel milostiv. Pentru credinţa sa în Dumnezeu, acesta a fost hărăzit cu dar şi a făcut mai multe minuni. După ce preacuviosul papă Leon a scris Sinodul din Calcedon Epistola ortodoxiei, Sfântul Evloghie a citit-o şi a propovăduit-o tuturor. Atunci când Domnul a vrut să-i mângâie pe amândoi pentru credinţa lor, a trimis înger în chipul arhidiaconului lui Leon, pentru a-i mulţumi Sfântului că a primit această epistolă. Sfântul Evloghie era atât de apropiat de Cel de Sus, încât vorbea cu îngerul Său ca şi cu un om, crezând că este de fapt diaconul papii. După ce îngerul s-a făcut nevăzut de la el, acesta mulţumind şi mai mult lui Dumnezeu pentru minune, în mâinile Sale şi-a dat sufletul.

Troparul Sfântului Cuvios Martinian

"Văpaia ispitelor cu curgerea lacrimilor ai stins-o, fericite şi valurile mării şi pornirile fiarelor înfrânându-le, ai strigat: Preaslăvit eşti Atotputernice, Cel Ce m-ai mântuit de foc şi de vifor", este rugăciunea pe care fiecare bun creştin trebuie să o rostească în această zi.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro