Calendar ortodox, joi, 14 ianuarie. Ce mari Sfinţi sunt prăznuiți în această zi
Publicat pe 13.01.2021 la 09:53 Actualizat pe 13.01.2021 la 09:55
An de an, pe data de 14 ianuarie este zi de sărbătoare la români! Ce mari Sfinţi sunt prăznuiți în această zi? Iată și rugăciunea pe care trebuie să o rostești!
- Calendar ortodox, joi, 14 ianuarie.
- Ce mari Sfinţi sunt prăznuiți în această zi?
- Iată și rugăciunea pe care trebuie să o rostești!
Data de 14 ianuarie reprezintă zi de sărbătoare pentru credincioși. Potrivit calendarului ortodox, în această zi, creștinii îi prăznuiesc pe sfinţii părinţi ucişi în Muntele Sinai, cei treizeci şi trei de părinţi ucişi în Rait, Sfântul Teodul, Sfântul Ştefan, Sfântul Sava şi Sfânta Agni, dar și pe Sfânta Nina.
Sfânta Nina și Sfinții Părinți care au fos uciși în Muntele Sinai și Rait sunt prăznuiți în calendarul ortodox, joi, 14 ianuarie
Sfinţii părinţi ucişi în Muntele Sinai, cei treizeci şi trei de părinţi ucişi în Rait au trăit între secolele IV ȘI V și s-au stins din viață după ce au fost omorâți de barbarii din Arabia şi Etiopia. Se adunau zi de zi la biserică și rămâneau peste noapte pentru a primi de dimineață Sfânta Liturghie. Barbarii, în goana după aur, i-au ucis pe părinţii din Muntele Sinai şi Răit.
Cât despre Sfânta Nina, aceasta s-a născut în Capadocia, în jurul anului 290. În ziua în care a împlinit vârsta de 12 ani, Sfânta Nina a ajuns în grija stareței Niofora și, cu binecuvântarea episcopului Iuvenalie, aceasta a plecat din Ierusalim către Armenia. Sfânta Nina a ajuns în anul 315 în Mtskheta, locul în care s-ar afla „Cămașa lui Hristos".
Tot pe data de 14 ianuarie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți și Sfântul Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Înțelept, Sfântul Cuvios Ștefan, ctitorul Mânăstirii Hinolacul, Sfântul Cuvios Sava, arhiepiscopul Serbiei și ctitorul Mânăstirii Hilandar.
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi sfântă
”Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră. Făcându-vă asemenea luminii, prin sihăstrie, preafericiţilor, în chip lămurit v-aţi arătat Dumnezeieşti la înfăţişare, prin vărsarea sângelui. Pentru aceasta vă veseliţi împreună cu sihaştrii lui Hristos şi cu mucenicii. În marea lacrimilor voastre aţi înecat mai întâi, înţelepţilor, pe Faraonul cel înţelegător; iar pe urmă. Cu pâraiele sângiurilor, l-aţi omorât şi l-aţi trimis la piericiune. Dătătorul de lumină, Domnul luminând cu răbdarea nevoinţelor voastre, slujitori ai lui Hristos, aţi făcut luminoasă şi lămurită lupta voastră, strălucind mai mult decât razele soarelui.
Nici strâmtorarea, nici stăruinţa durerilor, nici desăvârşita depărtare de grijile lumeşti, nevoitorilor, nici năvălirea cea sălbatică a barbarilor nu v-au îndepărtat pe voi de la nădejdea de mai bine. Domnul, Care după fire este întru totul Nemărginit, încape întru tine, Stăpână, făcându-Se Om, pentru milostivire, ca să mântuiască pe cei muritori, pentru negrăita Lui iubire de oameni. Cu cuget smerit slujind lui Dumnezeu, aţi zdrobit semeţia vrăjmaşului, fericiţilor, când aţi fost tăiaţi cu sabia şi omorâţi. Uitându-vă, înţelepţilor, la veşnicia celor stătătoare, aţi lepădat minciuna celor nestătătoare şi trecătoare. Pentru aceea vă fericim, cuvioşilor mucenici. Amin”
Citește și: Calendar ortodox, miercuri, 13 ianuarie! Doi mari sfinți sunt sărbătoriți astăzi de creștini!