Calendar ortodox, joi, 16 ianuarie. Ce semnificaţie importantă are această zi sfântă

Calendar ortodox, joi, 16 ianuarie. Ce semnificaţie importantă are această zi Sfântă © Arhivă

Ziua de 16 ianuarie reprezintă o mare bucurie pentru fiecare bun creştin. În calendarul ortodox, la această dată sunt prăznuiţi Sfinţi importanţi. Iată care sunt aceştia!

Sărbătoare mare pentru creştini! Pe data de 16 ianuarie, anual, creştinii sărbătoresc amintirea cinstitului lanţ al sfântului apostol Petru, Sfântul Danact, Sfântul Damaschin şi Sfinţii Pevsip, Elasip şi Mesip şi a bunicii lor Neonila. 

Cinstitul lanţ al sfântului apostol Petru

Acest lanţ are o semnificaţie deosebită. În anul 42 Irod Agrippa s-a folosit de el pentru a-l lega, aşa cum scrie în faptele Apostolilor (FA 12, 1-11), după spusele marelui evanghelist Luca. Sfântul Apostol Petru a fost însă dezlegat de un înger care s-a arătat, prin puterea Domnului.

După aceasta, lanţul cu care a fost legat Sfântul pentru a fost păstrat cu sfinţenie de credincioşii din Ierusalim. Acesta a fost dus la Constantinopol în anul 437 sau 439 de către Evdochia, soţia împăratului Teodosie cel Tânăr. Lanţul nu a rămas multă vreme acolo, deoarece Evdochia l-a trimis apoi fiicei sale la Roma, iar Eudoxia a construit o biserică pentru cinstirea Sfântului Petru, loc în care a lăsat şi lanţul.

De asemenea, în acea biserică au fost lăsate şi alte lanţuri cu care a fost lovit sfântul apostol Petru, de pe vremea împăratului Nero.

Rugăciunea Cinstirii lanţului Sfântul Apostol Petru

"Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanţuri ce ai purtat, întâistătătorule pe scaunul Apostolilor. Pe care cu credinţă cinstindu-le, te rugăm: cu ale tale rugăciuni către Dumnezeu, dăruieşte nouă mare milă.", este rugăciunea pe care fiecare bun creştin trebuie să o rostească în această zi.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro