Calendar ortodox, luni, 25 noiembrie. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi

Calendar ortodox, luni, 25 noiembrie. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi © Facebook

Este sărbătoare mare pentru creştini, luni, la început de săptămână. În fiecare an, pe data de 25 noiembrie, cu o lună înainte de Crăciun, este prăznuită Sfânta Muceniţă Ecaterina.

Sfânta Muceniţă Ecaterina nu a fost botezată la naştere, astfel că, la un moment dat, când s-a făcut mare, a primit în vis două viziuni. În prima i s-a arătat Maica Domnului şi cu Pruncul, însă faţa Lui Iisus Hristos nu a putut să o vadă pentru că nu era botezată. După ce s-a trezit din vis a ales imediat să se boteze. Ulterior, în cea de-a doua vedenie, i-a apărut Domnul Hristos care i-a dăruit un inel, spunându-i că fericirea o va întâlni în logodna cu Biserica. 

Viaţa sa se schmbă radical, mai ales că după cea de-a doua vedenie pe deget i-a apărut inelul din vis. Sfânta Muceniţă Ecaterina încearcă să-i aducă pe mulţi pe calea cea dreaptă şi chiar să-i facă pe mulţi înţelepţi ai vremii să creadă în Hristos. Cei din urmă au fost ucişi din porunca domnitorului, care credea în zei.

De asemenea, un sfârşit mucenicesc a avut şi Sfânta Muceniţă Ecaterina, care a ales să moară pentru credinţă, fiindu-i tăiat capul, după ce a refuzat categoic să se închine zeilor. Astfel, luni, pe 25 noiembrie, sunt sărbătoriţi toţi cei care poartă acest nume sfânt. Totodată, dacă aveţi cunoştinţe plecate dintre noi, care purtau acest nume, este bine să daţi ceva de pomană pentru sufletele lor.

Rugăciunea către Sfânta Muceniţă Ecaterina

"Vrednicei de laudă, muceniței Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu și cu învățătura ei cea preaînaltă a uimit știința învățaților de atunci și a întrecut limba oratorilor păgâni prin buna ei cuvântare, să-i aducem cântare de biruință, ca prin ale ei rugăciuni să ne izbăvim de ispitele vrăjmașilor și să-i cântăm: Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!

Împărătesei și Maicii lui Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, tu te-ai arătat vrednică de dragoste, înțeleaptă Ecaterina, căci cu Duhul Sfânt umbrindu-te, ai lepădat de la tine toată dorirea pământească și te-ai logodit cu Mirele tău cel ceresc spre a căpăta viață nemuritoare; pentru aceasta, îți cântăm:
Bucură-te, porumbiță cuvântătoare;
Bucură-te, dulce privighetoare;
Bucură-te, frumusețe netrecătoare;
Bucură-te, mielușea încântătoare;
Bucură-te, minte înaltă;
Bucură-te, tânără preaînvățată;
Bucură-te, fecioară blândă și înțeleaptă;
Bucură-te, inimă tare și neîntinată;
Bucură-te, lauda învățaților;
Bucură-te, dulceața maicilor;
Bucură-te, mângâierea săracilor;
Bucură-te, apărătoarea bătrânilor;
Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos! Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului! Amin".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro