Calendar ortodox, luni, 7 decembrie. Creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia! Tradiții și obiceiuri!
Publicat pe 07.12.2020 la 09:05 Actualizat pe 07.12.2020 la 09:05
Potrivit calendarului ortodox, luni, 7 decembrie, este mare sărbătoare pentru credincioșii de pretutindeni. Spunem asta pentru că în fiecare an, la această dată, creștinii o pomenesc pe Sfânta Filofteia, cunoscută drept ocrotitoare a copiilor. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să respectați astăzi!
- Calendar ortodox, luni, 7 decembrie.
- Creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia!
- Tradiții și obiceiuri!
Calendarul ortodox anunță că pe data de 7 decembrie, la o zi după Sfântul Nicolae, este prăznuită Sfânta Filofteia. Aceasta mai este cunoscută în credință și sub denumirea de „ocrotitoare a copiilor”. Pe lângă ea mai sunt pomeniți și Sfântul Ambrozie, Sfântul Atinodor, Sfântul Neofit, Sfântul Dometie, Sfântul Amun cel din Nitria și Sfinții Isidor, Achepsima şi Leon.
Sfânta Filofteia, prăznuită pe 7 decembrie
Sfânta Filofteia s-a născut în cetatea Târnova. Aceasta provenea dintr-o familie modestă, cu părinți credincioși, de origine bulgară. Cei care i-au dat naștere se ocupau cu lucratul pământului și meșteșugul pentru a-și câștiga existența. Acum, moaștele ei se află la Curtea de Argeș.
Pe lângă ocrotitoarea copiilor, despre Sfânta Filofteia, în credință se spune că este și ocrotitoare a fetelor tinere, fiindu-le ajutor până ce ajung să-și cunoască partenerul și să se căsătorească. Pe lângă asta, se spune că Sfânta Filofteia este și aducătoare de ploaie, alungând seceta.
Tradiți și obieceiuri pe care trebuie să le respecți astăzi
Astăzi, de ziua Sfintei Filofteia, credincioșii trebuie să știe că există niște tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecte. În acest sens vă informăm că oamenii nu trebuie să desfășoare treburile casnice. Credincioșii nu trebuie să spele, să calce, să facă curățenie sau să gătească.
Tot de Sfânta Filofteia, potrivit tradiției creștine, credincioșii nu trebuie să folosească obiectele ascuțite, spre exemplu furculițele sau cuțitele. Astfel, aceștia trebuie să-și rupă pâinea cu mâna, în loc să o taie.