Calendar ortodox, marţi, 13 august. Şapte Sfinţi sunt prăznuiţi în această zi

Calendar ortodox, marţi, 13 august. Şapte Sfinţi sunt prăznuiţi în această zi © arhivă

Data de 33 august marchează, în fiecare an, o mare și importantă sărbătoare pentru creşteni. În această zi sfântă, Biserica face pomenirea mutării moaştelor Precuviosului Părinte Maxim Mărturisitorul. De asemenea, tot în această zi sunt prăznuiţi şapte mari Sfinţi!

Sărbătoare mare pentru credincioşi pe 13 august! În această zi are loc pomenirea mutării moaştelor Precuviosului Părinte Maxim Mărturisitorul şi a şapte Sfinţi. 

Sfântul Maxim a trăit pe vremea împăratului Constans al II-lea Pogonatul şi, după o viaţă grea, a fost izgonit în Tracia, unde i s-a tăiat mâna dreaptă şi limba. De acolo, a fost trimis în Lazia, alături de doi ucenici ai săi. Deşi i s-a tăiat limba, Dumnezeu a făcut o minune, iar el a început din nou să vorbească. A murit de bătrâneţe, iar pomenirea sa se face pe 21 ianuarie. 

Pe 13 august se face şi pomenirea împărătesei Irina, ctitora Mănăstirii a Pantocratorului Mântuitorului Hristos. Ea s-a născut în secolul al XI-lea şi a fost fiica regelui Ladislau al Ungariei. La doar 18 ani, a venit la Constantinopol, fiindu-i soţie impăratului Ioan al II-lea. 

De asemenea, Cuviosul Dositei ascultătorul şi Cuviosul, purtătorul de Dumnezeu Dorotei de Gaza, Sfânta Evdochia, Părintele Serida, Sfântul Mucenic Coronat şi Sfântul Tihon de Zadonsk sunt prăznuiţi pe 13 august. 

Scurtă rugăciune către Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul

Credincioşii obişnuiesc să se roage la Sfântul Maxim Mărturisitorul pentru mântuirea sufletelor şi liniştea veşnică. El a devenit un simbol al înţelepciunii încă de la o vârstă fragedă.

"Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Amin"


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro