Calendar ortodox, marți, 13 martie. Ce rugăciune trebuie să spui în această zi de mare sărbătoare!

Calendar ortodox, marți, 13 martie. Ce rugăcine trebuie să spui în această zi de mare sărbătoare! © arhivă

În data de 13 martie este mare sărbătoare la români. În calendarul ortodox este pomenită Aducerea moaştelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului. 

Pe 13 martie este mare sărbătoare la români. În calendar este pomenită aducerea moaştelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului, se pomeneşte în calendarul creştin ortodox la 13 martie.
În timpul iconoclasmului, campanie de persecuţie contra cultului icoanelor ortodoxe, Sfântul Nichifor, patriarh al Constantinopolului, a fost izgonit din scaunul sau, în insula Proconis, pentru cinstirea icoanelor, în vremea împăratului Leon Armeanul (813-830). Aici a murit după 13 ani de exil şi a fost îngropat lângă biserica Sfântului Mucenic Teodor, din acea insula, al cărei ctitor era, scrie agerpres.ro

Rugăciunea pentru mântuirea celor adormiți

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

R.D.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro