Calendar ortodox, marţi, 3 decembrie. Sărbătoare mare la români

Calendar ortodox, marţi, 3 decembrie. Sărbătoare mare la români © Arhivă

3 decembrie semnifică o zi de sărbătoare pentru toţi creştinii. În fiecare an, pe această dată  sunt prăznuiţi mai mulţi Sfinţi importanţi, de care orice credincios trebuie să ştie. 

Data de 3 decembrie este un motiv de bucurie pentru români. Anual, în această zi sunt prăznuiţi Sfinţi importanţi. Aceştia sunt: Sfinţii Mucenici Achepsima, Iosif şi Aitala.

Sfinţii Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala, diaconul, au trăit în timpul domniei împăratului Sapor, regele perşilor, în secolul al IV-lea.

Sfântul Achepsima a trecut prin chinuri mari, vreme de trei ani, când a fost arestat şi aruncat în temniţă, în timpul prigoniei creştinilor. După ce a pătimit atât vreme, acesta a sfârşit decapitat. După moarte, trupul său a fost găsit de un copil, care, aşa cum spune tradiţia, după ce a pătruns în casa sa i-a sărutat capul şi a spus: "Fericit este acest cinstit cap, căci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va încununa!".

Sfinţii Iosif şi Aitala au murit după ce şi-au mărturisit credinţa veşnică în Hristos. Aceştia au fost îngropaţi de vii în pământ, până la mijloc şi au fost bătuţi cu pietre. Prin puterea lui Dumnezeu, corpul Sfântului Iosif s-a făcut nevăzut, iar peste cel al Sfântului Aitala a ieşit un arbore de mir. Cu ramurile şi frunzele acestuia oamenii erau tămăduiţi de orice boală, vreme de cinci ani, până ce păgânii l-au tăiat.

Troparul Sfinţilor Achepsima, Iosif şi Aitala

"Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule", este rugăciunea pe care credincioşii trebuie să o rostească în această zi.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro