Calendar ortodox, miercuri, 11 septembrie. Creştinii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Teodora din Alexandria

Calendar ortodox, miercuri, 11 septembrie. Creştinii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Teodora din Alexandria © fotografie simbol: arhivă

Este din nou sărbătoare pentru creştinii ortodocşi. Astăzi, pe 11 septembrie, este prăznuită Sfânta Teodora din Alexandria. 

Sfânta Teodora din Alexandria a trăit în a doua jumătate a secolului V. După ce s-a căsătorit, a căzut în păcatul adulterului şi a decis ulterior să se retragă la o mănăstire de călugări. După aproape doi ani a fost clevetită cum că a făcut desfrânare cu o femeie. A fost adus un bebeluş la poarta mănăstirii, iar oamenii care l-au adus au spus că este al ei. 

"Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.

Cu sihăstrie ţi-ai luminat sfinţita ta podoabă şi te-ai adus ca un prinos lui Dumnezeu Celui Ce S-a Întrupat, Sfântă Teodora de Dumnezeu insuflată; şi luând de la Dânsul dar de tămăduiri, goneşti negura bolilor, fericită şi te rogi ca să ne mântuim toţi cei ce te lăudăm pe tine.

Iuda măreşte-te şi David întăreşte-te, Adame înnoieşte-te şi Levi veseleşte-te, că din voi S-a născut mie Hristos, încordează-ţi canonul, scriitorule de cântări şi spune: cine este Fecioara care s-a născut? Este Maica lui Hristos Dumnezeu, Hrănitoarea Vieţii noastre", este rugăciunea pe care o spun creştinii ortodocşi către Sfânta Teodora din Alexandria.

Fiind într-o zi de miercuri, creştinii ortodocşi ţin zi de post. De asemenea, foarte multe femei care poartă numele Sfintei Teodora îşi sărbătoresc astăzi ziua. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro