Calendar ortodox, miercuri, 20 mai. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi

Calendar ortodox, miercuri, 20 mai. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi © Arhivă

Anual, data de 20 mai reprezintă un motiv de mare bucurie pentru creștini. În această zi, fiecare credincios sărbătoresc mai mulți Sfinți importanți. Iată ce rugăciune trebuie să rostești ca să-ți meargă bine!

Pe data de 20 mai, în calendarul ortodox, sunt prăznuiți mai mulți Sfinți mari, de care fiecare bun creștin trebuie să știe! Aceștia sunt Sfântul Talaleu, Sfântul Ascla, Sfinții Nichita, Ioan şi Iosif, ctitorii sfintei şi împărăteştii Manastiri cea nouă din Hios, Sfântul Talasie și Sfântul Marcu pustnicul. Tot în această zi este sărbătorită pomenirea scoaterii şi mutării moaştelor celui între sfinţi părintelui nostru Nicolae din Mira Lichie.

Sfântul Talaleu

Sfântul mucenic Talaleu a trăit în vremea împărăției lui Numerian din Liban. Părinții săi se numeau Veruchie și Romilia. Acesta a  învățat meşteşugul doctoricesc, însă a fost captivat la Azarvon, după ce a încercat să se ascundă într-un măsliniş. După ce a fost prins, Sfântul a fost dus la guvernatorul Teodor. Pentru că cel din urmă nu l-a putut face să renunțe la credință și să se încjide la idoli, Teodor a poruncit ca lui Talaleu să-i fie pătrunse gleznele și să fie spânzurat cu capul în jos. Slugile nu au făcut însă acest lucru, ci au folosit un trunchi de lemn pentru a-l înlocui cu trupul Sfântului. 

Aflând de fapta slugilor, guvernatorul a poruncit să fie bătuți, iar două dintre acestea,  Alexandru şi Asterie, au trecut la cele Sfinte după ce li s-a tăiat capetele. 

Sfântul Talaleu a trecut prin multe chinuri, iar apoi i s-a tăiat capul la Edesa, cetatea egeilor, trecând la cele Sfinte.

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu

„Mucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostim în această zi.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro