Calendar ortodox, miercuri, 14 noiembrie. Sărbătoare mare pentru creştini

Calendar ortodox, miercuri, 13 noiembrie. Cui trebuie să-i spui "La mulţi ani!" © Sursă Arhivă

Data de 14 noiembrie este un motiv de sărbătoare pentru fiecare bun creştin! În această zi sunt cinstiţi Sfinţi importanţi. Iată cui trebuie să-i urezi "La mulţi ani"!

Calendarul ortodox pomeneşte pe data de 14 noiembrie mai mulţi Sfinţi importanţi. Credincioşii îi cinstesc pe Sfântul slăvitul şi întru tot lăudatul Apostol Filip, Sfântul Grigore Palama, Sfinţii împăraţi Iustinian şi Teodora şi Sfântul noul Mucenic Constantin.

Sfântul Grigore Palama

Sfântul Grigore Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a născut în anul 1296 la Constantinopol. După ce a rămas orfan de tată  împăratul Andronicul al II-lea Paleologul i-a devenit tutore. Încă din copilărie, Sfântul era un copil foarte deştept şi învăţa foarte bine. Cel care avea grijă de el spera ca acesta să se orienteze spre guvern, însă ajuns la vârsta de 20 de ani, Grigore Palama a ales să se retragă în Muntele Athos pentru a-şi dedica viaţa lui Dumnezeu. Acolo, acesta a devenit novice la Mănăstirea Vatoped şi a fost tuns. Sfântul a primit un semn, un an mai târziu, când l-a visat pe Sfântul Evanghelist Ioan Teologul, spunându-i că îl va susţine pe calea sa spre Cel de sus.

Pe lângă acel loc monahal, Sfântul a mai trăit şi în alte două: la Schitul Glossia şi la Lavra "Sfântul Atanasie Athonitul". Cât timp a stat aici a învăţat practica rugăciunii inimii. El se va muta în anul 1326 din cauza turcilor la Tesalonic, însoţit de alţi 12 monahi isihaşti. Acolo va fi hirotonit preot şi va locui alături de aceştia într-un schit de pe muntele de langa Veria.

După o vreme s-a întors în muntele Athos şi a locuit pentru o perioadă în schitul "Sfântul Sava". Sfântul devine apoleget al isihasmului şi al Ortodoxiei.

În anul 1344 Sfântul Grigorie a fost întemniţat, iar în 1347 a fost eliberat şi numit Arhiepiscop al Tesalonicului. 

Sfântul Grigore şi-a dat sufletul curat la data de 14 noiembrie 1359. Înainte de a trece în lumea veşnică i s-a arătat Sfântul Ioan Gura de Aur, care i-a spus: "Spre Înălţimi! Spre Înălţimi!"

Sfântul a fost canonizat după nouă ani, moaştele sale fiind păstrate la Tesalonic. Aceste este sărbătorit de creştini de două ori pe an: pe 14 noiembrie şi în duminica a doua din Postul Mare.

Troparul Sfântului Grigorie Palama

Luminatorule al dreptei credinţe, sprijinul Bisericii şi învăţătorule, podoaba monahilor, apărătorule cel nebiruit al teologilor; făcătorule de minuni Grigorie, lauda Tesalonicului, propovăduitorule al harului, roagă-te pururea să se mântuiască sufletele noastre.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro