Calendar ortodox, sâmbătă, 14 decembrie. Rugăciunea pe care este bine să o spui când ai un mare necaz

Calendar ortodox, sâmbătă, 14 decembrie. Rugăciunea pe care este bine să o spui când ai un mare necaz © Facebook

Este sărbătoare mare pentru creştini, sâmbătă, pe 14 decembrie. În fiecare an, la această dată, sunt sărbătoriţi Sfinţii Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie şi Arian.

Sfinţii Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie şi Arian, sărbătoriţi pe 14 decembrie

Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie au trăt în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor. Astfel, potrivit cărţilor sfinte, Sfântul Tirs a fost persecutat după ce a refuzat să se închine idolilor, la îndemnul unui dregător trimis de împărat. Cei care îl ascultau pe împărat i-au înţepat ochii Sfântului Tirs, i-au turnat plumb pe spate, i-au fost sfărâmate picioarele, însă el a scăpat nevătămat prin putere de la Dumnezeu.

De asemenea, chinurile şi prigonirile nu s-au oprit, pentru că Sfântul Tirs a fost la un pas să fie înecat, dar de asemenea, în urma unei minuni dumnezeieşti, vasul s-a spart. După ce a văzut că Sfântul Tirs este salvat de adevăratul Dumnezeu, iar idolii din templu au fost distruşi, Calinic, care a fost un preot păgân, şi-a dat seama care este calea cea dreaptă şi a devenit creştin.

Rugăciune către Sfinţii Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie şi Arian

"Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca pe uscat umblând Is­rael, cu picioarele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Cu străluciri muceniceşti stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu şi cu Dumnezeieştile fulgerări luminându-vă luptă­torilor, luminaţi-ne şi pe noi, care lăudăm sfântă pomenirea voastră. Frumuseţea Cea Dumneze­iască, dorind, lucruri de nimic aţi socotit cele veselitoare ale vieţii, purtătorilor de biruinţă ai lui Hristos şi murind cu trupul, v-aţi învrednicit a afla Viaţa Cea fără de sfârşit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro