Calendar ortodox, sâmbătă, 20 martie. Creștinii sărbătoresc mai mulți sfinți importanți!
Publicat pe 19.03.2021 la 09:07 Actualizat pe 19.03.2021 la 09:07
Ziua de 20 martie reprezintă un motiv de mare bucurie pentru români! Potrivit informațiilor din calendarul ortodox, anual, la această dată, sunt prăznuiți mai mulți sfinți importanți, printre care se află și Sfântul Nichita Mărturisitorul, cunoscut drept episcopul Apoloniadei. Iată ce rugăciune trebuie să rostiți pentru a fi feriți de necazuri!
- Sfântul Nichita Mărturisitorul e pomenit pe 20 martie.
- Rugăciunea care te protejează din fața necazurilor.
Calendarul ortodox ne informează astfel cu privire la faptul că la o zi distanță de la pomenirea Sfinților Hrisant și Daria este pomenit Sfântul Nichita Mărturisitorul, episcopul Apoloniadei. Odată cu acesta mai sunt sărbătoriți și sfinții: Rodian, Achile eparhul, Lolion, Emanoil, Miron Criteanul. Totodată, are loc prăznuirea cuvioşilor părinţi, omorâți în Mănăstirea sfântului Sava cel sfinţit și cea a celor şapte femei sfinte din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia şi Teodosia.
Sfântul Nichita Mărturisitorul, pomenit pe 20 martie
Conform sinaxarului, Sfântul Nichita Mărturisitorul avea funcția de episcop al Apoloniadei în timpul lupătorile împotriva icoanelor. Pe lângă faptul că-i aducea neîncetată Slavă lui Dumnezeu, rugându-se în permanență, acesta era cunoscut și pentru său milostiv și dragostea manifestată față de semenii săi.
Păgânii au încercat să-l silească să nu se mai roage la sfintele icoane, dar Sfântul Nichita Mărturisitorul, episcopul Apoloniadei, nu a acceptat. Acesta a fost apoi condamnat la exil, iar apoi a trecut prin niște chinuri greu de imaginat. Din cauza suferințelor, Preacuviosul pomenit pe data de 20 martie în calendarul ortodox s-a îmbolnăvit foarte tare și și-a dat ultima suflare în mâinile Domnului.
Rugăciunea care te ferește de necazuri
Astăzi, pe data de 20 martie, trebuie să rostiți o rugăciune specială. Conform credinței, aceasta îi ferește pe credincioși de necazuri și îi ajută să le meargă bine tot restul anului.
„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Cântare să înălţăm, popoarelor, Minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a scos pe Israel din robie; cântare de biruinţă cântându-I şi strigând: Să cântăm Ţie, Singurului nostru Stăpân”.
Citește și: Peste 135.000 de angajați din învățământ s-au vaccinat împotriva COVID. Care este situația actuală în școli