Calendar ortodox, sâmbătă, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun! Ce este strict interzis să faci
Publicat pe 26.12.2020 la 15:20 Actualizat pe 26.12.2020 la 15:23
An de an, pe data de 26 decembrie, pe lângă faptul că românii sărbătoresc cea de doua zi de Crăciun, este amintită în calendarul ortodox și o mare sărbătoare! Ce este strict interzis să faci? Iată și cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în această zi sfântă!
- Calendar ortodox, sâmbătă, 26 decembrie.
- Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun!
- Ce este strict interzis să faci?
Data de 26 decembrie reprezintă zi de dublă sărbătoare la români. Pe lângă faptul că ne bucurăm de cea de-a doua zi a Crăciunului, în calendarul ortodox este prăznuit și Soborul Maicii Domnului. Așa cum este și normal, această zi de sărbătoare vine cu o serie de tradiții și obiceiuri, dar mai ales, de superstiții care trebuiesc respectate de către toți credincioșii.
Soborul Maicii Domnului este prăznuit în calendarul ortodox, pe data de 26 decembrie! Ce este strict interzis să faci
Din vechi strămoși se spune că astăzi nimeni au are voie să bârfească, să se răzbune sau să înjure. De altfel, toți cei care vor recurge la aceste gesturi în această zi, vor suferi mari pierderi. Tot tradiția este cea care spune că, începând de la Crăciun și până în ziua de Bobotează, în locuințele unde sunt fete de măritat, nu trebuie să se coasă sau toarcă, deoarece acestea nu se vor mai mărita.
Pe lângă tradiții și superstiții, există și o serie de obiceiuri pe care românii le respectă cu sființenie, mai ales în anumite zone ale țării. De exemplu, în Bistrița Năsăud, oamenii merg cu colindul în casa preotului, în timp ce în Alba băieții cheamă fetele la joc. De altfel, se spune că persoanele care dansează cel mai mult în această zi, vor avea parte de sănătate tot anul care vine.
În alte zone, oamenii pratică dusul ”cu colacul” la nași. Mai exact, colacul constă în şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de cârnaţi. Imediat cum au ajuns în casa nașilor, finul este cel care sărută mâna nașei, iar de trei ori își va îmbrățișa nașul.
Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în această zi
”O, Preafericită, Icoana Cea înţelegătoare a Bisericii pe noi toţi ne adună în jurul mesei duhovniceşti a Cuvântului, ca să ne hrănim înţelegător cu laudele cele mai presus de minte, pe care le ţes minţile serafimilor şi le luminează cu gândurile dumnezeieşti înfricoşătorii heruvimi. Cu adevărat, Maică a Stăpânului Te-ai arătat, în braţele Tale fecioreşti întinse neîncetat la rugăciune în templu purtând pe Cel Neapropiat cetelor îngereşti, Care Ţi-a dăruit Ţie aripile rugăciunii spre a ajunge mai presus de înălţimile serafimilor.
Nu mă pricep eu a-Ţi împleti cuvânt de laudă, ca unul ce sunt mult nepriceput la minte şi de valurile patimilor pururea tulburat. Dar, dă-mi din destul darul Tău ca să Te laud împreună cu tot soborul Sfinţilor ce s-au făcut următori frumuseţii Tale dăruite de lumina Duhului.
Bucură-Te, Oglinda Împărăţiei cerurilor, Pământul Cel binecuvântat din Care a răsărit Spicul mântuirii lumii, Cămara Cea preacinstită înmiresmată de mirurile cele de multe feluri ale virtuţilor, Porumbiţa cuvântătoare ce ne-a vestit izbăvirea din potopul patimilor, Odihna gândurilor Evei celei legate cu întristarea, Cheia ce a descuiat lui Adam uşa Împărăţiei, Cartea cea înţelegătoare a gândurilor dumnezeieşti, Făclia ce a purtat Lumina Tatălui pe pământ, Adâncul cel nesecat al iubirii de oameni, Râul cel dulce curgător al slavei Raiului.
Ca Una Ce ai născut fără de durere pe Cel Ce a ridicat durerile oamenilor, poartă-mă şi pe mine deasupra valurilor durerilor pricinuite de sabia păcatelor, întărindu-mă pe piatra răbdării necazurilor. Amin”
Citește și: