Calendar ortodox, sâmbătă, 4 ianuarie. Ce mare Sfântă este sărbătorită în această zi

Calendar ortodox, sâmbătă, 4 ianuarie. Ce mare Sfântă este sărbătorită în această zi © Facebook

Data de 4 ianuarie este un motiv de sărbătoare pentru toţi credincioşii. Fiecare bun creştin cinsteşte în a patra zi din an o mare Sfântă.

În fiecare an, pe data de 4 ianuarie, în calendar ortodox este prăznuită Sfânta Varvara. Pe lângă ea, mai sunt sărbătoriţi şi alţi Sfinţi importanţi. Aceştia sunt Sfântul Ioan Damaschin, Sfântul Ioan, episcopul Polivatului, Sfânta Iuliana, Sfântul Serafim şi Sfinţii Hristodul şi Hristodula.

Sfânta Varvara, Muceniţa ucisă de tatăl ei

Sfânta mare Muceniţă Varvara a trăit la Heliopolis, în timpul împăratului Maximiam, între anii 284-305. Tatăl ei era Dioscur, un păgân care o ţinea închisă. Sfânta avea o frumuseţe aparte, iar din această cauză a fost ţinută într-un turn de propriul tată. Ea a fost omorâtă de acesta, deoarece era foarte credincioasă şi el nu accepta acest lucru. 

Tatăl Sfintei Varvara a aflat de cât de credicioasă este fiica lui atunci când a dat poruncă să fie făcute două ferestre într-o baie, iar ea a zis să se facă trei, acestea având însemnătate simbolică, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Enervat la culme de credinţa fetei, Dioscur a vrut atunci să o omoare, dar Sfânta a reuşit să scape, ascunzându-se într-o stâncă care s-a deschis miraculos. Chiar dacă Sfânta s-a ascuns mai apoi în munţi, păgânul său tată a găsit-o şi din nefericire Sfânta nu a mai avut scăpare. Înainte de a muri, ea a fost supusă unor chinuri greu de imaginat. Cel care a ucis-o a fost chiar tatăl ei, omorând-o cu o sabie. La scurt timp după ce a comis această faptă, Dioscur a fost lovit de trăsnet şi a murit.

Rugăciunea Sfintei Varvara înainte de moarte

"Dumnezeule Cel fără de început, Care ai întins cerul ca un acoperământ și pământul l-ai întemeiat pe ape, Cela ce răsari soarele Tău spre cei buni și spre cei răi și dai ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți. Tu și acum auzi-mă pe mine, roaba Ta, care mă rog către Tine. Ascultă-mă, o, Împărate, și dă Darul Tău la tot omul care mă va pomeni pe mine și pătimirile mele. Să nu se apropie de unul ca acela boala năprasnică și moarte neașteptată să nu-l răpească pe el. Pentru că știi, Doamne, că trup și sânge suntem și lucrul Preacuratelor Tale Mâini. Amin".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro