Calendar ortodox, luni, 11 noiembrie. Sărbătoare importantă pentru toți credincioşii!

Calendar ortodox, luni, 11 noiembrie. Sărbătoare importantă pentru toți credincioşii! © Sursă Arhivă

Data de 11 noiembrie este motiv de mare bucurie pentru toţi credincioşii. În această zi sunt sunt prăznuiţi mai mulţi Sfinţi în calendarul ortodox. Iată care sunt aceştia!

Creştinii îi sărbătoresc pe data de 11 octombrie pe Sfinţii Mina, Victor, Vinchenţie, Ştefanida şi Preacuviosul Părintele Teodor mărturisitorul. Conform tradiţiei, în această zi se pot schimba gândurile duşmanilor.

Sfântul Mare Mucenic Mina este grabnic ajutător pentru cei care, cu credinţă, îi cer sprijinul, ajutându-i pe nedreptăţiţi în procese.

Sfântul era din Egipt. Acesta a trăit pe vremea împărăţiei lui Maximian, ostindu-se în cohorta ce se chema Rutalia sub Arghirisc în Cotianiul Frigiei Salutariei. El nu a suportat să vadă cum oamenii se rugau la idoli, aşa că s-a dus singur în munte, loc în care s-a curăţit prin rugăciune şi viaţă plăcută lui Dumnezeu. După ce a devenit suficient de puternic prin puterea Celui de Sus, a coborât şi în mijlocul slugilor zeilor l-a propovăduit pe Hristos. De aceea, a fost supus chinurilor îngrozitoare. Trupul său a fost ars de foc, frecat cu târsini, a fost târât peste ciulini până ce i-au spart corpul. Sfântul Mina a murit prin sabie. 

„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți ma rog ție.

Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu! Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neincetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu.

Roagă-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro